För litteraturstudenter och andra humanister har universitetsvärlden länge fungerat som en fristad, på arbetsmarknaden är vi ofta främmande fåglar. Nedskärningar och besparingar uppmuntrar oss att bli mer verklighetsförankrade på exempelvis KTH, där eleverna får sitta trygga på sjuanstolar.

Med detta i tankarna känns det exotiskt att läsa om nyvalda ledamoten i Svenska Akademien, Anders Olsson. Olsson som tillika är professor vid Stockholms universitet och poet, säger sig i Svenska Dagbladet (8.3) inte vara ”någon karriärist”. Vidare berättar han om ett sorglöst åttiotal då han kunde ”vara ute och dansa rock hela nätterna. Det var en form av extatisk upplevelse som för mig var väldigt – givande.

Ah, vilka glansdagar …

09.25 slinker Horace Engdahl hastigt in i Börshuset invid Stortorget i Gamla stan, där Svenska Akademien huserar sedan länge. Jag som råkar vara i krokarna öppnar dörren, och följer efter.

Kanslisamordnare Odd Zschiedrich tar emot i foajén. Den före detta chefen på Kalmar slott med det polskklingande efternamnet frågar på skämt om jag pratar svenska. (Ack, rikssvenskar. När ska de lära sig?) Fast i fortsättningen guidar han kunnigt om sal efter sal, Sartre samt Szymborska.

Och han berättar om ett riktigt sisyfosarbete – instiftat av grundaren Gustaf III (1746–92) – som för all framtid sysselsätter Akademien. Det handlar om en ordbok innehållande långa språkvetenskapliga förklaringar, sedan arbetet påbörjades under 1880-talet har man kommit till ordet trivsel. Om tio år förväntas projektet nå Ö, men därefter följer A ånyo – då ska SAOB revideras. Som jämförelse kan ”lättviktaren” SAOL nämnas, som enbart tar upp nusvenska. Bara under det senaste decenniet har tiotusen ord tillkommit och femtusen försvunnit.

– Det är ett kvitto på att språket lever, framhåller Zschiedrich.

Hans arbetsrum utmärks av en alldeles bedårande och romantisk vägg- och takdekor, och bokhyllan vittnar om ett av Akademiens andra verksamhetsområden, klassikerserien. Hittills omfattar den 27 titlar med bland andra Nordenflycht och Runeberg. Förra hösten lanserades Oscar Levertins kritiska prosa i två band. I år kommer en ny klassiker att ges ut, som ännu är hemlig. Vid sidan om detta kommer i augusti en ny, mer lättillgänglig version av Eva Liljas Svensk metrik.

Svenskläraren, han har även hunnit med det, Zschiedrich skanderar vant:

Väl formar den starke med svärdet sin värld / väl flyga som örnar hans rykten; /  men någon gång brytes det vandrande svärd / och örnarna fällas i flykten.”

(Ur Det eviga av Esaias Tegnér)

För en stund drar jag med pekfingret över ett styvt stycke nobla traditioner. Och jag småler till en festlig anekdot om Kungen. Känner mig ömsom malplacé, ömsom bara vansinnigt fascinerad.

– Tjena!

Engdahl & Co stirrar stumma tillbaka, där de i ljusgården hänger avporträtterade på rullgardiner – redo att rullas ner, och upp på nästa mässa.

Nu har jag sett det mesta, som skåpet i vilket Nobelprisnomineringarna hemlighålls. Men är ännu inte redo att dö litteraturvetararbetslöshetsdöden.

  • Vem får årets Nobelpris i litteratur?
    Från att ha varit 250 är nomineringarna sedan 15 april reducerade till ett 20-tal. I slutet av maj skall kommittén få ner listan ytterligare, helst till fem namn. Därefter ägnar Akademiens ledamöter sommaren till att läsa in sig ordentligt på huvudkandidaternas verk för att kunna överräcka ett skriftligt utlåtande nästa gång de träffas, i september.
    I oktober öppnar Horace Engdahl slutligen upp dörren till sitt arbetsrum och offentliggör årets Nobelpristagare i litteratur för ett massivt pressuppbåd i rokokosalen.
    www.svenskaakademien.se

Lorna Bartram

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.