Kulturfabriken Korjaamo invigde den 11 juni sin nya stora evenemangshall som binder ihop Spåramuseet (tidigare kallat Spårvägsmuseet) med det ursprungliga Korjaamo. Därmed hoppas man att helt nya grupper av besökare ska hitta till Korjaamo. Ett tusental personer var inbjudna till festligheterna men det ryktas att uppemot 1 500 personer fanns på plats. De inbjudna bjöds på mat och dryck samt möjligheten att vara först i detta utvidgade kulturreservat. De tre spårvagnarna, som tidigare stod mitt i den stora hallen har flyttats bort för att ge plats åt en stor evenemangsarena. Sex spårvagnar står kvar längs långsidorna och där ryms även ett kafé.

Vid ingången till Vagnshallen finns en affär med böcker och skivor och på våningen ovanför en utställning med märkvärdiga naturfoton av Sanna Kannisto kallad Strange Fascination. Längst in finns även ett videokonstverk av Kannisto med bin som surrar över en sockerbit. Kannistos utställning kommer att finnas kvar till den 13 augusti. I den stora hallen finns porträtt tagna av fotografen Jonas Brandt på musiker just efter att de avslutat en spelning. De ingår i Brandts utställning Fiilis on helvetin okei.

Vid invigningen talade bl.a. Helsingfors stadsdirektör Jussi Pajunen och författaren Jörn Donner. Raoul Grünstein är verksamhetschef på Korjaamo och kulturfabriken är hans skötebarn. I och med utvidgningen av Korjaamo tar han en stor ekonomisk risk.

Senare på kvällen gavs två konserter med Stance Brothers respektive Hanna Marsh. Korjaamo är en plats där olika konstarter möts och i huset finns flera hyresgäster som förhoppningsvis bidrar till att göra Korjaamo till ett kulturcentrum. Ett exempel är Produforum vars målsättning bland annat är att underlätta kontakten mellan konstutövare och producenter. Produforum har knutit till sig en rad fasta och rörliga aktörer. De fasta aktörerna får tillgång till handledning, producenttjänster, mötesutrym, arbetsyta, gemensam marknadsföring m.m. och i utbyte förväntas de göra insatser som alla kan ta del av t.ex. i form av handledning, workshops, seminarier och program.

Korjaamo vill vara en komplett kulturfabrik med foto- och konstutställningar, klubbar, barer, stå-upp-komik och konserter. Man satsar även stort på Korjaamos teaterscen. Eva Nekljajeva är Korjaamos teaterproducent.

– Nu när den nya byggnaden är invigd kommer såväl antalet konstutställningar som teaterföreställningar att fördubblas. Korjaamo har som mål att bli det mest betydelsefulla kulturcentret i Finland. Vi hoppas få 100 000 besökare nästa år.

Det har givits föreställningar på Korjaamo sedan 2006 och sedan 2007 har teaterverksamheten varit en del av Korjaamos ordinarie program.

–Vår huvudprofil är samtida experimentell teater, opera och cirkus. Vi håller på att bygga upp en ny teaterscen i Helsingfors med en stark internationell profil. Målsättningen är att visa den finländska publiken nya trender inom teatern, både i Finland och utomlands, säger Eva Nekljajeva.

Kristoffer Lieng

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.