Viva Granlunds stora problem när hon målar är utrymmesbrist; dukarna och penseldragen är för stora. Det är svårt att rymmas i ett litet arbetsrum, och det krävs stora gallerier för att kunna ställa ut.

Men just nu är det här inget problem – hennes nya utställning har hela gångtunneln under Böle tågstations norra ända till sitt förfogande. Tunneln har också fungerat som ateljé, Granlund har skissat och målat alla bilderna på plats. Utrymmet har hon fått efter att ha kontaktat banförvaltningscentralen, som förutom utrymmet också stått för de stora fanerskivorna hon målar på, och uppsättningen av dem.

Utställningen baserar sig på bilder hon gjorde under sin tid i New Yorkskolan Art Student’s League under mitten av 1990-talet. När hon lämnade New York för att flytta tillbaka till Helsingfors gav hon generöst och spontant, men kanske aningen förhastat, bort alla bilderna. Men inte, som tur, utan att ha fotat dem, eftersom de fotona ligger som grund för den här utställningen.

En utställning som förresten kallas försäljningsutställning. Försäljning? Ska man ta med sig pengar och kofot år 2009 när utställningen tar slut för att få med sig sitt konstverk? Nej, svarar Granlund, man kan ta med sig kofoten redan tidigare – bilderna är till salu!

Viva Granlund: målningar i gångtunneln under Böle tågstation i Helsingfors, till 2009.

Lena Malm

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.