”Den här kolumnen kommer säkert att förorsaka problem för Obama, men det är inte mitt problem, jag kan inte ljuga”, skrev Thomas L. Friedman i en kolumn häromveckan i New York Times. Friedman skriver om Barack Obamas popularitet i Mellanöstern och om de kommentarer om hans kandidatur som han nyligen fick ta del av under en resa i Egypten.

Enligt Friedman är egyptierna ”förbluffade, begeistrade och häpna” över att en svart man som heter Hussein möjligen skulle kunna väljas som president i USA. De egyptiska affärsmännen och tjänstemännen i Friedmans sällskap menade vidare att det inte längre behövde vara en skymf att vara pro-amerikan med en svart man i Vita huset.

Amerika är fortfarande ett de nya begynnelsernas land, klämmer Friedman slutligen till med, och låter lika begeistrad som dem han intervjuade.

Lyckligtvis har vi tillgång till tillförlitligare uppgifter om egyptiernas och andra arabers åsikter i frågan än Friedman, som för övrigt hörde till de mera högljudda påhejarna av Bush administrationens otaliga klavertramp i MÖ.

I veckan publicerade nämligen det Washington DC-baserade Pew Research Center en opinionsundersökning om USA och dess anseende i världen. Enligt den hör Egypten, Jordanien och Libanon globalt sett till de länder i världen där skepsisen gentemot den kommande presidenten i USA, oavsett vem det blir, är starkast. En tredjedel ansåg att USA:s politik i MÖ  de facto kommer att förvärras i och med den nya presidenten, medan en något mindre andel trodde på en förbättring.

Det kan te sig underligt att inte en muslimsktättad presidentkandidat som Obama skulle väcka större förtroende bland araberna, men det kanske är skäl att komma ihåg att dessa hör till de kanske mest svikna och därmed mest cyniska medborgarna i världen. De vet att den värld som Bush lämnar efter sig är farligare än den där han tillträdde för snart åtta år sedan. Med dem kommer man inte särskilt långt med Yes We Can.

När ett förhållande är lika sargat som det som råder mellan USA och MÖ krävs det ett långsiktigt och enträget arbete för att bygga upp förtroendet igen. Blir Obama president i november är det ett berg som väntar honom.

Patsy Nakell

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.