I utställningen Simpelt liv återspeglas oron, ångesten och den snabba livsrytmen i det moderna urbana samhället.

I Kopparsmedjan visas konstutställningen ”Simpelt liv”. Enkelt liv hade kanske varit en bättre svensk översättning. Den röda tråden är konstnärens förhållande till fenomen i vår tid.

Här råder en svalare stämning än i Magasinet. Oron, ångesten, ytligheten och den snabba livsrytmen återspeglas i rummen. ”Genom att avgränsa möjliggör konsten att man får följa någon annans sinne, öga och tanke”, kan man läsa i utställningskatalogen. Mycket blir diffust och avlägset.

Men plötsligt står Tommy Toijas lilla enarmade pojke i ett växthusliknande uterum. Den elaka pojken har skakat ner alla äpplen ur trädet. Han står vid sitt lövlösa träd. En osynlig gräns skiljer honom från den prunkande växtligheten utanför. Tillspetsat ser vi vår tids dilemma.

Glasburen blir det symboliska fängelset. Allt finns inom räckhåll men kan inte nås.

Jorden, mullen, livskraften är fångad i stränga ramar. Själlösheten och vilsenheten präglar en tid där globala tankemönster grundar sig på ekonomins makt. Det är förståeligt att så många söker sig till barndomens upplevelser och formspråk.

Marina Ciglars papperskvinnan i naturlig storlek ser sig i spegeln (pappersmassan är för övrigt gjord av gamla nummer av Ny Tid). ”Ser dig – ser dig”, heter verket. En liten kamera följer betraktaren som ser på kvinnan, som ser sig i spegeln. Allt återges på en bildskärm. Vi är alla ständigt bevakade. Hur påverkar det oss, frågar hon, och vad har det för följder.

Bland målarna är många välkända namn representerade, som Anna Retulainen, Jukka Mäkelä, Petri Hyvönen och Robert Lucander.

Petra Lindholms videoverk ”Learning to Stay” är en uppmaning att sätta sig i det svarta rummet och låta tankarna associera fritt. Ett triptyk med levande bilder dansar för ögonen till rytmen av en entonig mantraliknande melodi.

En maskin arbetar taktfast, en hund ligger på rygg med tassarna i vädret, öppna fönster, skuggan av en kropp, böneflaggor eller byk på tork, fåglar flyger i formation, en vindsvept gardin tar upp cirkelrörelsen, rytmiska fötter bakom en dimmridå. Ett hypnotiskt lugn uppstår.

Livets regelbundna, rytmiska puls mal på medan människan hoppar in och ut ur livsdansen. I Petra Lindholms version är den svartvit och mycket urban.

Utställningarna är öppna alla dagar 11–18 ända till slutet av september.

Simpelt liv, finländsk bildkonst, Kopparsmedjan, Fiskars, till 28.9.2008.

Angela Oker-Blom

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.