– Världens mäktigaste man måste vara vit.

Han har en liten tuppkam, rosa till färgen, han är piercad och har en rad tatueringar längs armarna. Flickvännen lyssnar, både slött och storögt på honom. Hennes rosa kalufs blänker i sommarsolen, ser ut som nyspunnet socker. Vår äldsta dotter tittar fascinerat, det kanske är den finaste rosa hon någonsin har sett.

– Om John McCain inte vinner förminskas presidentämbetets värde.

Nu lyssnar jag storögt på killen med tuppkam, en annorlunda vinkel på vad som kan bli ett historiskt val. Barack Obama som USA:s nästa president skulle alltså innebära slutet för den amerikanska dominansen i världen. Och det på grund av lite hudfärg.

Vi sitter ute, på ett café i Malmö, äter toast med ost och senap och tahinismörade rågmackor och insuper lokala sanningar som faller som tegelstenar i semesterstiltjens slappa lunk. En man med cykel lommar förbi, säljer de hemlösas tidning Aluma och glider sen vidare. En välsminkad tjej med stora guldbågade solglasögon, en axellös klänning och vita pumps med gulddetaljer har parkerat sig vid dörren med en milkshake och en kartong jordgubbar. Hon tar ett rött bär och biter av, det gröna fästet lämnar fingrarnas nypor och faller till marken. Hon pratar i mobiltelefon.

– Han är kär i en annan. Han har haft en annan hela tiden.

Hon suger på sin milkshake, två rödmålade läppar som färgar av sig på sugröret. Hon tar en jordgubbe till.

– Han har gjort precis allt med henne.

Milkshake, jordgubbe, milkshake, jordgubbe. Hon pratar mellan tuggorna, oavbrutet, om det liv HAN delat med en annan utan att hon vetat om det. Blicken är fastetsad i tegelväggen tvärs över gatan, under stolen bildas en hög av grönt jordgubbsrens.

– Världens mäktigaste ska vara vit, om inte tappar det amerikanska presidentämbetet i värde och det som är creepy är att ingen fattar det.

Killen i tuppkam sörplar på sin latte. Flickvännen replikerar lojt.

– Det är väl bra, om USA:s makt minskar.

– Det som är creepy att ingen fattar det. Kina är nästa globala stormakt. Det är creepy att ingen fattar det här.

Han upprepar creepy  och tömmer sen sitt glas. Han säger engelskans ord för läskigt men han skulle lika gärna kunna säga: där har du sanningen, eller ner med USA eller äntligen. Obama vid makten innebär det oundvikliga: förlorat inflytande. Tänk att latte fortfarande är så populärt hinner jag tänka innan han ställer ned sitt glas och fortsätter:

– Vad är bättre, en hycklande demokrati eller en öppen diktatur?

Han reser sig och utbrister högt:

– Har jag sagt att jag älskar dig idag.

De omfamnar varann. En rosa tuppkam och ett rosa sockervadd. Han släpper taget.

– Ska vi inte ta in disken åt dem? De plockar på sig glas och fat. På vägen in passerar de tjejen med guldglasögon. Hon har lagt på, jordgubbarna är slut.

Oskar Anesten

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.