Handlingen i Viveca Stens kriminalroman I de lugnaste vatten utspelar sig i Stockholms skärgård, på Sandhamn. Nora Linde är jurist, gift med Henrik och har sönerna Adam och Simon. Noras ungdomsvän, Tomas Andreasson, är kriminalinspektör vid Nackapolisen, ensamstående efter att dottern dött i plötslig spädbarnsdöd och frun lämnat honom. Nora och hennes familj är sommarboende på Sandhamn medan Thomas har en stuga på Harö, inte långt därifrån.

Det är högsommar. En död kropp insnärjd i ett fisknät driver i land. Det visar sig vara Krister Berggren och Thomas som fått hand om fallet konstaterar att det är frågan om en olycka eller ett självmord. Mannen har hoppat i från Finlandsbåten. Men när hans kusin, Kicki Berggren, också hittas död, tar undersökningarna fart. Nora som är jurist på en bank letar i register och är Tomas till hjälp. Hon kan läsa en viss firmas resultat- och balansräkning och lista ut vad som eventuellt ligger bakom de stora intäkterna och små utgifterna.

Men det här är ingen deckare om ekonomiska brott utan en riktigt mysig kriminalroman med ljuvliga naturbeskrivningar, trovärdiga personskildringar, semester sol och bad. Nora har drag av Henrik Ibsens Nora i Et Dukkehjem och det är kanske inte en slump. Hon upptäcker oväntade drag hos mannen. Han är bortskämd och seglar helst med kompisarna. Svärmoderna är en riktigt besvärlig sådan och festlig att läsa om. Nora ska göra karriär men Henrik vägrar att diskutera saken.

Det som börjar ganska enkelt visar sig snart ha utvecklats till en riktigt spännande historia. I de lugnaste vatten är Viveca Stens debutantverk och en mycket läsvärd deckare.

Viveca Sten: I de lugnaste vatten. Forum, 2008.

Marita Gleisner

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.