De goda rösterna är tunna och ljuder från fjärran, de onda rösterna bor i mitt tinnitusöra    Snart öppnar sig den svartvita världen    I alla sina färger, skriver Göran Sonnevi    plötsligt inser jag allt för väl vad han menar    jag känner hur jorden skälver

Ett krig startade igår    Tänk att man kan säga så; ett krig startade igår!    Georgien och Ryssland: Stalins två hemländer i krig med varandra    två vacklande demokratier, om ens det    demokratins vacklande vålnader där svaga och fattiga redan lider    nu får de lida ännu mer, folket i fallfärdiga hus av bräcklig betong    de som inget annat har att mista än familjen, huset och livet själv   det som kallas ett människoliv, här som där

De stora tar för sig, de vet hur man gör    Vilka är de den här gången?    Samma gamla mördarbaroner? Dick Cheney? Vladimir Putin? Jorma Ollila och Shell?    Kanske vet vi om 10 år, förmodligen inte    Oljan måste sugas ur djupen där den finns, mitt bland fattiga människor långt härifrån    utan olja stannar även Finland    också din bil    Fjärrmorden och närhetsmorden blir till sist identiska    Vi kan skylla på amerikanska pensionssparare men de är precis som vi    jag fick nyligen ett brev från den mytomspunne Ilmarinen    det går bra för oss två, sade han    Mindre bra för de i Tschinvali, Groznyj, Bagdad, Darfur

Igår startade ett krig    Någon har sagt ja någonstans och flygplanen har lastats fulla med bomber    kartorna har studerats, planerna dragits, tonåriga beväringar skeppats till gränsen    städer har omringats, krypskyttar placerats på hustaken    12 timmar senare spyr kanoner ur sig raketer à100000$ mot gråa städer med gropiga gator    bombplan på väg mot sina försvarslösa mål    200 döda första dagen, 1000 döda andra dagen    ingen vet exakt men liv måste offras   Det är någonting fiktivt över detta krig som alla inblandade tycks behöva    det gör saken ännu mer grotesk    Även i mediekrig måste liv förintas, människokött förruttna

Igår startade ett krig    Det är så hemskt att jag inte kan göra annat än att gå ut och jogga    Någon med lite kurage gör annat, hoppas jag    ringer samtal, skickar e-mail, agerar     sitter uppe natten igenom, dricker starkt kaffe, läser varje nyhet, ringer och mailar, ringer och mailar    enas om en kommuniké med sina kamrater: våldet måste upphöra genast        Är det så man stoppar krig?    Jag vet inte    Går krig överhuvudtaget att stoppa?    Amerikanerna förde krig i Vietnam i tio år, lika länge som Sovjetunionen i Afghanistan    Också i Jugoslavien krigade man i tio år, och har vi sett slutet än?    I Afghanistan krigar man åter    Kanske är krig som skenande hästar eller jetmotorer som måste förbruka sina helvetiska energier innan dom stannar upp    Krig måste bränna upp allt det kommer åt, smälta ned allt som kan smältas, riva loss det som kan rivas, omvandla varje stenhus till en rykande ruin     En blodröd hybris, djävulens orkester    Vi har sett det hända förr: I hänsynslösheten av nåd upphäves alla rättigheter …

Jan Liesaho

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.