Oskar Lagerström är sjukpensionär och tar droger för att orka med tillvaron. Hans fru Lise och dottern Felicia dog i en trafikolycka. Det är tio år sedan men smärtan finns kvar. Det var han som körde; han som hade väjningsplikt. En morgon ligger en röd damcykel i trädgården och av en viss orsak gör den Oskar förvirrad. På natten bryter en ung kvinna sig in i huset. Hon är hungrig och skrämd men vägrar uppge sin identitet. Oskar tar hand om henne, som en far, och hon börjar kalla sig Felicia. Kriminalkommissarie Sören Högström är chef för spaningsroteln.

Fatima Wallinder med rötter i Somalia är kriminalinspektör. Det skvallras om att de två skulle ha ett förhållande. Mobbning förekommer men som chef kan Sören varken hantera det eller det faktum att han är gift andra gången. Han är förtjust i Fatima. De två kallas till en lägenhet där mannen dödat sin fru. Han erkänner och arresteras. Mördaren har också dödat sin förra fru men parets gemensamma dotter, Agnes 17, är försvunnen. Fatima försöker spåra Agnes och leds in i oväntade händelser. Det blir många turer i dansen innan den slutar i ett obehagligt avslöjande, sådant som inte får hända, men som händer när barn och ungdomar faller igenom samhällets skyddsnät. Men visst finns det ljus i mörkret. Jag önskar att Mats Ahlstedts tredje bok om kommissarie Sören Högström, Den röda damcykeln, aldrig tog slut.

Berättarstilen är spännande och rent skönlitterär men replikerna verkar ha kommit till i all hast. Så är Mats Ahlstedt också kreativ. Han har tidigare utkommit med Dödsängeln 2005 och Violinisten 2006.

Mats Ahlstedt: Den röda damcykeln. Kabusa Böcker, 2008.

Marita Gleisner

Lämna en kommentar