Det italienska fascistpartiet införde 1938 raslagar mot den judiska befolkningen i landet, vilket bland annat innebar en särskild rasmarkering i judarnas pass.

För två år sedan presenterade den slovensk-italienske historikern Borut Klabjan, från universitet i Koper, på en konferens vid Harvard att lagar baserade på etnisk tillhörighet tillämpades redan på 20-talet under Benito Mussolini, men att de då inte specifikt betecknades som raslagar. År 1923 förbjöds bland annat all skolundervisning på slovenska och kroatiska för minoritetsbefolkningarna i Italiens östra delar, och senare under 20-talet utökades lagarna till att förbjuda slaviska namn (på såväl orter som personer), slaviska språk, föreningar, möten med mera.

De historiska vindarna blåser nu över stöveln då parlamentet nyligen införde lagar som kan ge utlänningar 30 procent hårdare straff än italienska medborgare, möjliggör fängelsestraff i upp till fyra år för människor som illegalt uppehåller sig i landet och ger myndigheterna rätt att konfiskera bostäder som hyrs ut till illegala invandrare.

Ännu har dock inte Silvio Berlusconis lagförslag att romer ska tvingas ge fingeravtryck och inneha särskilda identitetshandlingar klubbats igenom, men tiden talar inte emot det.

Parallellerna till 1938 är lätta att dra. Det är något som inte känns alldeles bekvämt med Italien och dess skalliga ledare – vare sig det gäller 1920-talet eller 2000-talet.

Per Bergström

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.