Att som invandrare bli en del av det finländska samhället är inte helt lätt, men med hjälp av Bridge byggs en bro in i Finland.

Luckan som tidigare har inriktat sig på att ge service till främst finlandssvenskar sjösatte i måndags Bridge-projektet som ska hjälpa invandrare att komma till rätta i Finland. Varje år har Luckans informationskontor 64 000 besökare. Riktigt så många dök emellertid inte upp vid Bridge-projektets öppnande på måndagen.

– Jag kunde knappt sova i natt för jag tänkte att det skulle stå en lång kö med besökare här utanför, skrattar Ann-Jolin Grüne som är ansvarig för Bridge-projektet. Denna invigningsdag firades med kaffe, jordgubbstårta och musik av den sydafrikanske trubaduren och konstnären Francis Mushonga. Han ska själv börja studera svenska på de kurser som kommer att ges i samarbete mellan Bridge och Arbis.

Anledningen till att Bridge-projektet startades var att man tyckte att den finlandssvenska aspekten kom bort då invandrare skulle integreras i det finländska samhället. Dessutom hade man märkt att många av Luckans besökare var invandrare och därför ville man fokusera mer på dem. Genom Bridge ska man kunna få hjälp med allt från att hitta arbete eller studieplats till att få en meningsfull fritid.

– Svenskfinlands styrka är att det är lätt att knyta kontakter. Avstånden är kortare. Vi vill gärna skapa goda relationer med arbetsgivare som är intresserade av att ta emot invandrare för jobb eller praktik, säger Karl Norrbom, producent på Luckan.

För åtta år sedan invandrade han till Finland från Sverige. Mellan år 2002 och 2005 ledde han projektet ”Ny i stan” som hade för avsikt att hlälpa finlandssvenska inflyttare att komma till rätta i huvudstadsregionen. Karl Norrbom har under hela sitt yrkesliv i Finland arbetat på svenska och han menar att det är viktigt att den svenskspråkiga arbetsmarkanden inte glöms bort. Inte minst är efterfrågan på svensktalande arbetskraft mycket stor inom vård, skola och omsorg. Men Bridge vill vara så mycket mer än bara en bro in på arbetsmarknaden.

– Vi vill att Bridge ska vara en plats dit det ska vara lätt att komma. Det ska inte finnas några höga mentala trösklar för att komma hit. Vi finns ju mitt i stan i ett köpcentrum och det ska kännas naturligt att bara slinka in här och ställa frågor om allt möjligt Man ska inte behöva känna sig som ett socialfall bara för att man kommer och ber om hjälp. Det ska kännas som hemma här, säger Ann-Jolin Grüne.

Bridge-projektet har i nuläget finansiering för ett år framåt tack vare bland annat Penningautomatföreningen. Förhoppningen är emellertid att projektet ska bli en del av den kommunala verksamheten i framtiden, då det egentligen torde vara kommunens ansvar att ha en fullständig invandrarservice. Bridge kommer dock inte att bli en plats där man kan förvänta sig att få alla sina problem lösta.

– Var och en måste ta ansvar för sitt eget liv, men vi kan finnas med som ett välbehövligt stöd på vägen in i det finländska samhället och dessutom uppmärksamma de nytillkomna på Svenskfinlands möjligheter, avslutar Ann-Jolin Grüne.

Kristoffer Lieng

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.