I Tomas Mikael Bäcks sextonde diktsamling finns en sympatisk och avväpnande självironisk humor.

För tjugo år sedan skrev Tomas Mikael Bäck den självlysande diktraden ”Att komma hem är ingen ålder” i sin bok Frågare (1988). I sin nya bok kommer Bäck hem, mer än någonsin förut. Hem till barndomen, hem till fadern – maskrosexperten. I minnesorden över fadern blir texten glasklar, negationerna försvinner och minnesbilderna och upplysningarna om fadern är konkret sakliga, koncentrerade. Och det är som om tiden stod stilla, som om det var ett ögonblick i nuet Bäck skrev om.

Det är synd att barndoms- och fadersdikterna bara är fjorton till antalet, några i början och några i slutet. Det känns splittrat att mitt i boken läsa de vanliga bäckskt kryptiska enradingarna och kortdikterna om musik. Inte för att de är dåliga, men för att äreminnet över fadern hade blivit än starkare om det fått rymma hela boken. En sådan bok – vi kan kalla den Maskrosexperten, min far – hade haft alla möjligheter att bli en minst lika stark bok som generationskamraten Jesper Svenbros av många älskade bok Pastorn min far (2001).

Nu är förstås den föreliggande Infjärdsbild en bra bok också. Bäck har lugnat sig lite med åren. När han var knappt 40 var de känslomättade orden och de tvära kasten mer frekventa i de dikter han skrev. Bäck gick på högvarv. Vid 60 år fyllda är det – även om de tvära kasten förstås finns kvar –  mer avklarnat, samlat. Och också de dikter som saknar barndomstema har sin pregnans och lyster. Här finns t.ex. en av Bäcks mest vackert utmejslade dikter om musik: ”Gillat gamba-gnäll / och före lunch / en liten släggas slag. / Kördisharmonier under valv / av andakt, djupaste / tvivel”. Här finns också en sympatisk och avväpnande självironisk humor, som speciellt återfinns i kortdikter som: ”Tänk, sextio år / och ingen idé!”

Bäcks sextonde diktsamling är en god Bäckbok i raden. Jag väntar på den där diktsamlingen som ger poeten en riktigt bred skara läsare. Jag hoppas på en sammanhållen bok om fadern / barndomen nästa gång. Den har alla möjligheter att bli en klassiker.

Tomas Mikael Bäck: Infjärdsbild. Schildts, 2008.

Peter Björkman

Lämna en kommentar