Hjälp är en svensk serietidning som ges ut av Kartago/Schibsted och som ser ut som Kalle Anka, fast den nog verkar vara avsedd för vuxna. Förutom serier i varierande stilart och längd finns här också intervjuer med tecknare. Vad innehållet beträffar kretsar flera självironiskt kring unga människors tillkortakommanden i parförhållanden, arbetsliv, musikliv, barliv, sexliv, underliv och liv i största allmänhet. De vanligaste miljöerna för dessa spel är sängen, toan och baren.

Många tecknar också i en naivistisk stil med runda former, kanske för att den lämpar sig ganska bra för det självironiska greppet. Emma Rendell tecknar fina dubbelhakor på tanter i sin serie om Motherkiller, en alien som kommit till jorden för att förgöra människorasen.

Nanna Johansson kör med omvända könsroller i Krogragga och presenterar en riktig alfahona som går rakt på sak: ”Det är fest i min fitta ikväll och du är bjuden.” Mannen, som inte precis är nån Bukowskityp, måste till slut ropa på vakterna.

I sin ledare undrar Rolf Classon varför tecknade bilder kan göra folk så upprörda att upphovsmannen till och med hotas till livet. Som exempel tar han Hans Lindström som inte bara lyckats reta gallfeber på judiska, kristna och muslimska konservativa utan också anmälts till radionämnden för förtal av katter.

Men på nåt sätt är väl avbildningar farliga. Jag själv fick som liten sparken från scouterna efter att ha tillverkat en installation som föreställde Kekkonen. Och i Rut och Harry Anderssons bidrag till Hjälp blir chefen sur när han förvandlas till en seriefigur. Det verkar som om det skulle finnas något oanständigt i själva mediet.

I nästa nummer av Hjälp som utkommer den 4 december bjuds det på ”svettiga sexserier”.

Hjälp nr 5/2008. Kartago/Schibsted.

Janco Karlsson

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.