Hur hyllad regissören Emir Kusturica än blivit så har hans politiska och projugoslaviska åsikter ständigt varit kontroversiella och problematiska i det sönderfallande Jugoslavien. Nu har uttalanden av Kusturica lett till att den bosnien-montenegrinske författaren och kolumnisten Andrej Nikolaidis dömts att betala ett skadestånd på 12 000 euro till Kusturica för psykiskt lidande.

Bakgrunden är att Nikolaidis för fyra år sedan i en krönika i den Podgoricabaserade tidningen Horisont kommenterade uttalanden som Kusturica gjort i en intervju i den franska tidningen Le Figaro, i samband med visningen av hans film Livets mirakel i Cannes. Intervjun översattes snart och trycktes i flera tidningar i länderna i före detta Jugoslavien.

I sin krönika satte Nikolaidis in Kusturicas uttalanden i en kontext av Kusturicas politiska ställningstanden och artistiska åtaganden under 90-talet, hans enligt många revisionistiska historiesyn och det barocka i uttalanden som att ”det fanns inga som attackerade och inga attackerade” i Bosnien och att beskjutningarna av Sarajevo mest var för att ”skrämma muslimerna en aning”.

Domstolen motbevisade inte Nikolaidis påståenden men förebrådde honom för att ha brutit mot journalistisk etik och rätten till yttrandefrihet då han ”förolämpat Kusturicas nationella och religiösa tillhörighet och samtidigt spridigt osanningar om hans liv, arbete, kunskap och begåvning, samt hånfullt kommenterat hans konstnärliga gärningar”.

Författare, journalister, filmare, publicister, med flera har nu mot en relativ historiesyn och till fördel för Nikolaidis initierat upprop runtom i de före detta jugoslaviska områdena.

Hur var det nu Underground inleds? ”En gång fanns det ett land” – och än finns det saker som förenar människor i det föredetta landet.

Per Bergström

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.