Människan har som bekant en ansenlig destruktiv potential, både på det kollektiva och det individuella planet. Nyligen firades slutet på första världskriget för 90 år sedan. Skyttegravskriget i Verdun exemplifierar detta krigs vansinne. Mellan den 21 februari och den 16 december 1916, fick omkring 750 000 soldater sätta livet till på ett några kvadratkilometer stort område, som bokstavligen dränktes i blod. Även om generaler, såsom van Falkenhayn, ytterst vars ansvariga för massakern, så marscherade soldaterna mer eller mindre frivilligt, med mer eller mindre het patriotisk glöd till detta helvete. Krig visar upp människans sämsta sidor. Visserligen kommer egenskaper som offervillighet och solidaritet i dagen, men krig visar hur dessa i flera avseenden goda egenskaper kan perverteras och möjliggöra krigens massakrer.


Krig brukar också stimulera ”uppfinningsrikedomen”. Stridsgaserna som testades under första världskriget är ett makabert exempel på försöket till en ”teknisk effektivering” av kriget. I dagens läge är enorma resurser bundna i det militärindustriella komplexet som lever i en ohelig allians med teknik och vetenskap.
Atombomben är kanske det ultimata beviset på människans geniala självdestruktiva idioti. Ny Tids legendariska chefredaktör Atos Wirtanen hoppades att atombomben genom en hegeliansk kullerbytta skulle negera kriget – domedagsvapnet skulle tvinga mänskligheten att välja mellan antingen fred eller total förintelse. Men i dag lever vi fortfarande under ett nukleärt damoklessvärd medan mängder av ”konventionella” krig rasar i världens olika hörn, understödda av den internationella vapenhandeln som leds av framför allt USA, Storbritannien, Ryssland och Kina.
Så länge människan var hänvisad till klubbor och spjut kunde hon förorsaka stor lokal förstörelse, men muskelbaserade kamper har en tendens att fort självdö. De avancerade teknologiska ”musklerna”, i förbindelse med en reptilhjärna i antropoid form, har däremot blivit en förödande kombination med global destruktionspotential. Ett steg i nedrustningen vore att nationellt begränsa den ”mänskliga rättigheten” att inneha skjutvapen. Nyckelordet för människans väg framåt på denna planet är besinning – individuell och kollektiv.

Frank Borg

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.