Ett nytt skott har slagit ut på Krafts&Ivers stam.

Förlaget Voima (Kraft), som med framgång gett ut den alternativa gratistidningen med samma namn, skapade för inte så länge sedan systerförlaget Into (Iver), som verkligen gör skäl för sitt namn: Man började med att ge ut en finsk kvartalsversion av Le Monde Diplomatique (allmänt kallad Diplo) i pocketformat, uppenbarligen ett framgångsrikt koncept, eftersom det ganska snart följdes av en motsvarande svensk version. Sedan tog man itu med pamfletter och har hunnit ge ut tio stycken sedan april. Och nu har turen kommit till en kvartalsversion av Novaja Gazeta, den enda betydande oberoende tidningen i Ryssland.

Ny Tid presenterade den i en intervju (9.2.08) med Nikolaj Donskov, bas för tidningens verksamhet i nordvästra Ryssland. Donskov deltog nu i lanseringen av den finska upplagan på kafé Moskva på Eriksgatan i Helsingfors, tillsammans med Oksana Tjelysjeva, som medarbetat i den upplaga som utkommer i Nisjnij Novgorod, en stad där man håller speciellt hård uppsikt över oppositionella röster på grund av det ”radioaktiva” arvet från Andrej Sacharov, som länge levde förvisad till det dåvarande Gorkij.

Det var dock inte arbetet för Novaja Gazeta, utan hennes verksamhet inom föreningen Ryssland-Tjetjenien som skapade en sådan hotbild mot henne, att hon nu lever en tid som

PEN:s ”asylförfattare” i Helsingfors. Hon och Donskov ackompanjerades av en av NG:s mest kända medarbetare, rockskribenten Arkadij Troitskij, som var med om de första kontakterna med Voimas Teemu Matinpuro för fyra år sedan.

Det är också en musikartikel, om Michail Borzykin, ledare för gruppen Televizor, som är det mest spännande inslaget i det första numret. Den tyder på att man fortfarande kan sjunga ut i Ryssland: ”Vi övervakas ända från dagis. /…/ Vi växer upp till en lydig flock. Vi sjunger som man ska sjunga och lever som man ska leva /…/Ut ur kontrollen, för att sjunga om det vi ser, inte om det som är tillåtet.”

Peter Lodenius

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.