I sina målningar begrundar Maria Wolfram dagens kvinnosyn och försöker kartlägga de roller, krav och förväntningar som samhället ställer på kvinnan och de som hon ställer på sig själv.

Utställningen på Målarförbundets galleri i Helsingfors består av målningar föreställande stora och små flickor, unga och äldre kvinnor. Min blick låter sig dock främst fångas av tre stora pelare – Wolfram kallar dem Kvinnoformer I och II, samt Kvinnoplantor. Pelarna är två, tre meter höga och har målningar på alla fyra sidor. Genom sin enorma storlek kräver målningarna sin plats bland åskådarna, i deras medvetande och därigenom också i samhället.

Bland Kvinnoplantorna finns den nästan vita, skira målningen Bleknos, en ung kvinna med vit krage och blusen knäppt ända upp. Här finns målningen Visa mej ljuset av en anorektisk flicka med något frånvarande blick.

Kvinnoformer I och II består av åtta målningar av flickor som alla på något sätt är komplicerade, så som tonåringar brukar vara. Här ser vi flickan med nithalsband och flickan med inåtvänd blick. Maria Wolfram gestaltar skickligt de olika personligheterna, de upproriska och de underkuvade.

I utställningen ingår också mindre målningar, såsom en serie med dansöser. Nästan varje kvinnas dröm är väl i något skede att vara liten och lätt, härlig som en balettdansös. De tjugofyra små kvinnoporträtten ur serien Anybody=Nobody, målade i varma färger med tusch på papper, vittnar om konstnärens känsla för humor och hennes skarpa iakttagelseförmåga. Dessa målningar bildar en kontrast till de stora pelarna och gör utställningen dynamisk.

Målningarna är utförda i olja och pigment på mdf-skiva. Metoden känner Wolfram som sin, och hon upplever målningsprocessen som ett äventyr där materialet och målaren befinner sig i en ständig dialog, där vad som helst kan inträffa.

Maria Wolfram, med examen från Chelsea College of Art and Design i London, är en målare med ett personligt uttryck och intressanta psykologiska aspekter. Utställningen lämnar knappast någon oberörd. Det är som om målningarna skulle säga: se mig och älska mig som jag är. Utställningen är utan tvekan för tillfället en av de bästa i Helsingfors.


Mera döttrar. Målningar av Maria Wolfram på Målarförbundets galleri i Helsingfors till 15.2 2009.

Carita Maury

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.