Filmregissören Jukka-Pekka Valkeapää tilldelades det prestigefyllda Nordiska Filmpriset på Göteborgs filmfestival för sin film The Visitor (Muukalainen). Filmens fotograf Tuomo Hutri belönades dessutom med Kodak Nordic Vision Award för bästa foto i nordisk film.

Valkeapää föddes i Borgå år 1977 och har studerat filmregi vid Konstindustriella högskolan i Helsingfors. Under studietiden gjorde han kortfilmerna Eyes Closed No Hands och The Fall, vilka har visats på ett flertal stora filmfestivaler. The Visitor, som är hans långfilmsdebut, hade premiär på Venedigs filmfestival i fjol.

Juryn i Göteborg beskrev film­en som ”en mycket stark och gåtfull berättelse om förräderi, kärlek och lojalitetskonflikter, en tragisk myt som vecklar ut sig mot ett landskap av skönhet och hotfullt slumrande våld”. Den långsamma och ordkarga berättelsen, där det tar ungefär tjugo minuter innan den första repliken yttras, har jämförts med Andrej Tarkovskijs filmskapande. Själv har Valkeapää beskrivit sin film som ”en mörk och mystisk saga”.

Filmen handlar om en mor och hennes blinde tioårige son som bor på en avlägsen isolerad gård i Finland, utan någon egentlig kontakt med omgivningen. Den våldsbenägne fadern sitter i fängelset. Livet på gården går sin gilla gång och de stretar på med vardagsbestyren, fram till en regnig kväll, då en sårad soldat kommer dit med ett ödesdigert bud från fadern i fängelset.

I huvudrollerna ses Pavel Liska, Jorma Tommila, Vitali Bobrov och Emilia Ikäheimo.

Nordiska Filmpriset består av Filmdraken, en statyett av Ernst Billgren, samt 100 000 kronor, ca 9 300 euro. Första gången en finländsk film vann Nordiska Filmpriset var år 2005 då priset gick till Aki Louhimies för filmen Fruset land.

Niclas Mossberg

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.