Det var den flygande ön ur Gullivers resor av Jonathan Swift som inspirerade Hayao Miyazaki då han tillsammans med sin Studio Ghibli skapade Laputa – slottet i himlen.
Här möter vi den unga, hemlighetsfulla Sheeta som kan sväva i luften med hjälp av en magisk sten. Efter att ha undkommit några luftpirater hamnar flickan hos arbetarpojken Pazu som jobbar vid en gruva.

Tycke uppstår – så mycket mera som de bägge ungdomarna drömmer om att hitta den himmelska ön Laputa som nämns i sagor. Snart tvingas paret på flykt, jagade av både luftpiraterna och en naziliknande militär trupp.

Innan mysteriet med Laputa får sin förklaring hinner vi uppleva en massa äventyr – mest i luften, precis som i många andra Miyazaki-animationer (Porco Rosso, Nausicaa, Kikis expressfirma).

Laputa – slottet i himlen (1986) är inte lika detaljrik som Miyazakis senare filmer, t.ex. den oscarbelönade Gömd av andar. Likväl har Laputa en tidlös klassikers kvalitéer. Den präglas av livslust och en sällan skådad berättarglädje. Epiken kombineras med en massa varma, komiska inslag.

Luftpiraternas mamma (en japansk version av Ma Barker) visar sig vara en av Miyazakis godhjärtade häxor – en blandning av gumman Louhi och Pippi Långstrump. Scenerna i piraternas kök hör till filmens roligaste.

Samtidigt finns här en del konventionella anime-figurer, som t.ex. den ondsinte översten Muska. Även Sheeta är ganska konventionell av sig, rätt mycket av en damsel in distress – till skillnad från många företagsamma och orädda hjältinnor i Miyazakis andra filmer.

Här finns inga ekologiska undergångsmotiv som i Nausicaa eller Prinsessan Mononoke. Manuset är så konsekvent och dynamiskt att filmen är tillgänglig även för mycket unga åskådare. Som det ofta är i Miyazakis filmer finns här både japanska och västerländska influenser: ett levande berg som ibland blir rastlöst, en trasig robot som visar sig vara en trädgårdsmästare, gammaldags industrilandskap samt naturen som är så vacker som den bara kan bli i Miyazakis filmer.

Den härliga musiken som är skriven av Miyazakis ”hovkompositör” Joe Hisaishi kommer att klinga i era öron länge efter att ni lämnat biosalongen.


Tenkuu no shiro Raputa/ Laputa – slottet i himlen. Regi och manus: Hayao Miyazaki. Musik: Joe Hisaishi. Tecknad animation. Japan, 1986.

Zinaida Lindén

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.