Utställningen Finsk samtidskonst ur samlingarna har öppnat på Göteborgs konstmuseum. Utställningen invigdes av Finlands konsul i Göteborg Eira Parppei och innehåller verk av 17 olika konstnärer.

Som ett museum för nordisk konst samlar Göteborg konstmuseum på samtidskonst från Finland, Norge och Danmark. På målerisidan finns bland andra Mari Rantanen, Hannaleena Heiska och Johanna Aalto representerade och dessutom visas skulpturer av Karl Cavén.

Museibesökarna kan bland annat ta del av Rantanens tavla ”The Unbearable Lightness of Being” som har beskrivits som en flimrande minnesbild av ett intensivt och exotiskt ljusfenomen. Rantanen har hämtat inspiration från Indien i de återkommande tempelformerna och hennes färger tycks sväva i luften framför tavlan som ett skimmer.

Med finns också Johanna Aaltos matta blågröna nonfigurativa verk utan titel och Heiskas porträtt ”Snowblind”, som föreställer en man med alldeles vita, stirrande ögon i ett snölandskap. På hans bara axel sitter ett kattliknande djur.

Karl Cavéns verk ”Arbetaren och den goda féen” består av en korsformad heraldisk symbol i trä, uppspikad på väggen. Bredvid står en rostig behållare. Intill står också ett rostigt underrede till en barnvagn i stål, järn och gummi, och verket går under titeln ”Bil”.

I den aktuella utställningen visas också verk av ett flertal fotokonstnärer. Med finns bland annat Pertti Kekarainens blåtonade foto av två dörrar vid namn ”Density”, Elina Brotherus porträttserie ”Face with lipstick” och Heli Rekulas ”Stage IV”, vars grafiska linjer och vita bakgrund skapar ett underligt perspektiv till fotografiet av en kvinna under ett lakan. Rekula medverkar dessutom med videokonstverket ”Room 1”, och också där förekommer en kvinna invirad i ett lakan.

En annan av fotokonstnärerna är Sarianna Metsähuone som medverkar med två utdrag ur sin fotoserie ”Tredje Långgatan 13 # 1”. De besynnerliga fotona av två rum, är tagna ovanifrån och för tankarna till en utomkroppslig upplevelse. I det ena kan man se ett ljust, vitskimrande badrum med en väl rengjord toalett och ett handfat. Tvätten väller däremot ut ur tvättkorgen och ligger utspridd över golvet. Ovanpå Göteborgs-Postens kulturdel ligger ett par svarta strumpor. I det andra fotografiet ser man ett teverum med dämpad belysning. Den flimrande muminpappan i videofilmen lyser upp en winstonmatta och en grön funkisfåtölj. På tevebordet och i den lila soffan ligger ett par leksaksdjur och pussel.

Finsk samtidskonst ur samlingarna är en del av arrangemanget kring märkesåret 1809.


Finsk samtidskonst ur samlingarna, Göteborgs konstmuseum, till 13.8.2009

Niclas Mossberg

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.