Editerad Edith Södergran

av Heidi von Wright

I föreställningen Södergran Edithed har poetens dikter tonsatts med nöje, glädje och respekt.

Ljuset i salongen släcks, någon harklar sig, stolar gnisslar mot golvet, viskningar här och där. Förväntningarna är höga. En längre tid har jag och många med mig hört det tisslas och tasslas om Södergran Edithed, en tvärkonstnärlig föreställning baserad på dikter av Edith Södergran. Bakom hela projektet står Jonas Franck.

Genom publikhavet och upp på scen går de åtta aktörerna. För ett publikhav är det, salen är så gott som fullsatt. Aktörerna intar sina platser och en berättarröst (Pamela Taivassalo) läser upp de inledande anmärkningarna ur Södergrans diktsamling Septemberlyran. Publiken lyssnar och tar in. ”Det anstår mig icke att göra mig mindre än jag är”, efter de avslutande raderna kör musiken igång, ett instrument i taget.

Musikerna är Robert Rönnback på elpiano, multimusikern Erkki Huovinen på bland annat klarinett, munspel och steel guitar, gitarristen André Peterdi och på bas Jonas Franck. Minna och Laura Aalto, som står för bakgrundssång och dans står, vit- respektive svartklädda längre bak på scenen. Som Edith Södergran ser vi Anna Franck. Föreställningen kör igång och ensemblen gör sig inte mindre än den är.

Det hela blir en häftig blandning av kabaré, pop- och rockkonsert, musikal, performance, experimentell dansföreställning med inslag av bildkonst och kortfilm. Ramberättelsen, blir aningen oklar men det är inte så farligt. Mellan varje låt projiceras en målning av konstnär Sandra Nyberg på väggen bakom scenen. Här framgår den kommande låtens titel, d.v.s. en Södergrandikt. Facklorna, Varför gavs mig livet, Offrets timme och Vad är imorgon, är några dikter som framförs.

Arrangemangen är överraskande och fint är att Södergrandikterna moderniseras på det här sättet. Vågat kan man tycka, men helt på sin plats. Emellanåt händer det lite för mycket på scenen och det blir svårt att veta vart blicken skall riktas. På sina ställen är det svårt att uppfatta de enskilda orden men det uppvägs av den fräna musiken, av de verkligt skickliga musikerna, och dansen på scenen.

Och som arbetsgruppen uttryckt det, ”Edith har blivit editerad – med nöje, glädje och respekt.”

Två låtar blir mina absoluta favoriter, de är också de som etsat sig fast i minnet. Den ena är Systern, där Anna Franck med skör stämma och i lugnt fint tempo framför texten med känsla. Den andra är punk-rock versionen av Materialism där Jonas Franck står för sången.


Södergran Edithed. Medverkande på scen: Jonas Franck, Anna Franck, Minna Aalto, Laura Aalto, Robert Rönnback, André Peterdi, Erkki Huovinen, Marko Winter. Medverkande bakom scen: Sandra Nyberg, Pasi Paananen, Pontus Wikholm, Rasmus Puranen, Tony Nurmi, Pamela Taivassalo, Hasse Henriksson. Premiär på Södergrans födelsedag, den 4 april, på Vimma i Åbo.

Heidi von Wright

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.