Den ekonomiska krisen i USA slår hårt mot landets fattiga. Under perioden januari–mars fick 804 000 hem besked om utmätning, en ökning på 24 procent jämfört med samma period året innan. Åtta miljoner familjer riskerar att förlora sina hem före slutet av 2012. Sedan februari har vreden över utmätningarna skapat organiserat, nationellt motstånd.

Från New York till Californien, i de 13 delstater med den högsta andelen utmätningar, kan husägare nu ringa efter hjälp då de hotas av vräkning. Undsättningen kommer från en civilolydnadskampanj som organiserats av gruppen Acorn, Association of Community Organizations for Reform Now.

”Politikerna har hjälpt banker men de har inte hjälpt familjer i den utsträckning som skulle behövas. Och nu har de här familjerna fått nog”, sa Bertha Lewis, Acorns huvudorganisatör i en intervju under den nationella kampanjstarten i New York i februari.

Under tillställningen var det många som delade med sig av sina skräckhistorier om banklån och utmätningar. En av dem var 42-årige Denise Parker, trebarnsmamma och hushållerska på två hotell på Manhattan. Hon köpte ett hus med justerbar ränta i Queens 2005. Efter två år började räntan stiga var sjätte månad. Hennes rater började på 3 500 dollar och var i februari 5 050 dollar i månaden. Hennes hus skulle utmätas några dagar efter tillställningen.

”Jag vägrar lämna mitt hem som jag har jobbat så hårt för”, sade Parker till publiken enligt New York Times.

Acorn har i 22 städer skapat nätverk, där vräkningshotade familjer genom sms och internet når volontärer som blockerar polisen från att vräka. Den som vill hjälpa fyller i ett formulär på organisationens hemsida och får sedan bud om vräkningshot i närområdet. Kampanjen är våldsfri men volontärerna är redo att ”lämna husen i handklovar”.

”Det här är desperat, ett förtvivlat försök av människor med två eller tre jobb, ensamstående mammor, åldringar som inte vet vad annat de kan göra för att rädda sina hem”, sade Ginny Goldman, Acorns huvudorganisatör i Texas vid kampanjstarten i staden.

Den katastrofala situationen tillskrivs subprime-fiaskot som lämnat miljoner amerikaner i skuldfångenskap. De fick lån som som började med förmånliga villkor men som efter några år justerades upp kraftigt. Den vanligaste modellen ger låntagaren två år med förmånlig ränta som följs av 28 år med justerad ränta. Incitamenten till att låna har varit höga då USA ger hundra procent skattelättnad på bostadslån.
Acorns upprop har bevisligen berört många. Vräkningshotade Olive Thompson har enligt CNN:s rapport i april lyckats rekrytera över tusen personer via webben att hjälpa henne. De som ställer upp är både ”husägare, bekymrade medborgare och aktivister”.

”Visst satan kan jag gå i fängelset”, menade Thompson, sjukbiträde med två jobb. ”Jag har lagt hela mitt liv på det här huset och jag tänker inte lämna det. Situationen är inte mitt fel”, säger Thomson och tillägger att man inte förklarat för henne att räntan skulle stiga med åren.

Men Acorn når bara en bråkdel av USA:s vräkningshotade. I ett dussin amerikanska städer har nya tältbyar uppförts för de som fått ta finanskrisens hårdaste smällar. I amerikansk press har lägrena jämförts med s.k. Hoovervilles som uppstod efter krisen 1929. Fast än så länge är de betydligt färre och mindre.

Vad gäller Obamas omtalade krisplan för skuldsatta husägare är åsikterna delade bland olika organisationer mot vräkningar och hemlöshet. Planen vädjar till långivare att ändra på lånen så att månadsraterna inte överstiger 31 procent av låntagarens månatliga bruttoinkomst. Därutöver kan husägare som har missat en rat ta nya förmånliga lån även om de saknar kapital. Hela planen går på 75 miljarder dollar och är ämnad att hjälpa upp till fem miljoner husägare.

Acorn lägger mycket hopp på planen medan andra menar att den är alldeles för bristfällig. Inte minst för att hyrestagrna blir utanför de direkta hjälpåtgärderna. Enligt vissa uppskattningar utgjorde drygt 40 procent av alla utmätningshotade hem.


Källor: acorn.com, cnn.com, heraldnet.com, housingstruggles.wordpress.com, huffingtonpost.com, nytimes.com, washingtonindependent.com

Mikael Brunila

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.