Den prisbelönta kenyanskfödda författaren, performanceartisten och pjäsförfattaren Shailja Patel, diskuterade postkolonial litteratur i Afrika tillsammas med den sydafrikanska poeten Vonani Bila på Världen i byn-festivalen i Helsingfors förra veckoslutet. Den nigerianskfödde journalisten och författaren Mohammed Umar ledde diskussionen.Patel pekade ut språkvalet som en tydlig skillnad mellan pre- och post-självständig litteratur. Under kolonialväldet var det t.o.m. straffbart att skriva på annat än den styrande klassens språk, som oftast var engelska eller franska.En annan kontrast var enligt henne att man i Afrika börjat ”skriva för varandra, om varandra” och inte enbart för europeér.

– Och det är väldigt spännande.

Jan Rosström

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.