Det gamla kraftverksområdet i Södervik, invid Fiskehamnens metrostation i Helsingfors, fyller 100 år i år. Kraftverket som invigdes 1909 var Helsingfors första elkraftverk. Byggnaderna som är ritade av Selim A. Lindquist formar idag en välbehållen, om så pittoreskt sliten helhet, med de kännspaka gasklockorna.

Hundraårsjubiléet kom i gång på söndag 16.5 med invigningen av ett ca 100 meter långt graffitiplank av faner, som under sommaren kommer att vara öppet för allmänheten att måla på. Under den soliga söndagseftermiddagen lockade området en jämn ström av både graffitiintresserade och nyfikna, mest unga vuxna mellan 20 och 40, många med barn i varierande åldrar.

Det nuvarande planket är tillfälligt, men om det fungerar väl och de kringliggande byggnaderna hålls rena från graffiti, kommer det till sommaren 2010 att ersättas med ett permanent plank.

Söderviksområdet som administreras av Kiinteistö oy Kaapelitalo ska under de kommande åren utvecklas till ett kulturcentrum. Det är ett mycket välkommet tillskott till de kraftigt växande östra delarna av innerstaden, som redan nu är tätt bebodda av unga, urbana vuxna, som gärna sysselsätter sig i stan också under varma sommarveckoslut, istället för köra ut till landet.

Under sommaren 2009 ordnas ett flertal konserter, utställningar och andra evenemang på området, bland de största är Basso Festivaali 6.6 och Flow Festival 13–16.8. En evenemagskalender hittas på adressen www.suvilahti.fi, där man också kan följa med graffitiplankets utveckling i bild.

Jag ser med iver och intresse på framväxten av en ny plats för kultur, där högt och lågt, och kommersiellt och idéellt, kan komma samman.

Nora Hämäläinen

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.