Kommer du ihåg vad det skrevs om i Hufvudstadsbladet 9.2.2009? Det var dagen då skogsbränder ännu härjade i Australien. Putin förnekade att han lyssnar på Abba-coverbandet Bjorn Again och man fick ytterstek för endast 8,99 euro/kg på Citymarket.

Teaterföreningen Trotsallt r.f. har låtit sig inspireras av sju händelser speglade i Hbl 9.2.2009 och valt att ge sin version av vad som hänt. En del sketcher är mera sanningsenliga än andra.

90209 är ingen vanlig pjäs. Pjäsen, som är framimproviserad av gruppen, är uppbyggd av sju delar. Varje del utspelar sig i en ny omgivning, i ett nytt rum. Publiken tas med på en resa genom Hbl. Inte bara genom ögonen, utan också rent fysiskt eftersom publiken får gå mellan rum och vända på stolar för att se en ny händelse äga rum.

Både allvarliga och lättsamma händelser berörs i pjäsen. Reklam och insändare, notiser och bilder. Gänget i Trotsallt uppmärksammar också avståndet mellan artiklar som ofta förekommer i en tidning och de komiska drag detta kan ge upphov till. Artikeln om krigszonen i Sri Lanka får dela sidutrymme med en annons från K-Supermarket.

Scenografin är väl uppbyggd. Med enkel rekvisita lyckas man fånga publikens fantasi. Publiken befinner sig i skogen, på ett möte, på ett flygplan – allt genom en enkel stolvändning. Och mera behövs inte. Jolin Slotte, som stått för regin, har lyckats balansera tidningens verkliga händelser med de framimproviserade delarna.

De sju delarna i 90209 känns ibland obalanserade. Eftersom de är utvecklade med olika metoder – en del citerar ordagrant ur tidningen, medan andra är framimproviserade – får pjäsen ett något obalanserat tempo. Den ena stunden går pjäsen långsamt framåt, den andra går det så snabbt att publiken knappt hänger med. Men trots att pjäsen inte har någon klar röd tråd, stör det inte helheten.

Ändå är 90209 oförskämt bra. Med glimten i ögat för Trotsallt oss genom Hbl. Pjäsen bjuder på bra underhållning, med smarta inslag av sarkasm och humor, inte minst då debattörerna på insändarsidorna får sig en liten känga. Och vem kan motstå Johanna Lindholms roll som bisarr naturvän/fiende? Som en bra avslutning på föreställningen får alla i publiken varsin Hbl från den 9 februari. Hem och läsa, tolka och jämföra.

Julius von Wright

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.