“Don’t worry baby”, “Good vibrations”, “ All summer long”. Beach Boys låttitlar är beskrivande för hela den pepsodent-skinande aura som omger strandpojkarna med kalleskaviar-frisyr och chinos.

Beach Boys: fem vita, obekymrade medelklass-

killar som surfar på välbehagets skimrande chimär och målar upp en värld som påminner om ett glansigt soluppgångspanorama. Budskapet: låt inte dina bekymmer dra ner dig till botten, surfa på ytan, ta för dig av världens välbehag och glöm all misär.

Beach Boys är soundtracket till sommarens trygga strömsö-tillvaro, där världskriserna har sommarledigt och man sysselsätter sig med att måla blommiga pastellmotiv i akvarell, läppjandes på fräsch rabarberlemonad medan klangen av Mozarts stråkarrangemang dämpas av sommarvärmen.

Men den mödolösa sommaren är ett luftslott som vi krampaktigt klänger oss vid. Också medierna skapar denna självbedrägliga illusion när de intalar sig själva och andra att det råder nyhetstorka. Som om alla informationskällor skulle sina under sommaren, som om världen skulle befinna sig i vänteläge. Men det gör den inte, tvärtom. Sommaren är ett ypperligt tillfälle för att fatta obekväma beslut i all tysthet, bakom stängda bastudörrar.

Den gångna sommaren har inte varit speciellt munter. Permitt-eringarna har rullat in på löpande band och det som skulle bli en skön semester blev istället för många en ångestattack i klaustrofobisk hetta. Vad gör man då? Jo man sätter sig på terrassen och dränker målmedvetet ångesten i öl, medan barnen väntar vind för våg på den där utlovade utfärden till stranden. Eller så dör man med sprunden öppen, kör in i en vägg eller dräper sin fru.

Under tiden guppar beslutsfattarna rofyllt i en lyxyacht där hörbarheten fungerar selektivt och väntar ut stormen medan offren tömmer ut det sista hoppet i avloppet.

Någonstans i bakgrunden sjunger Beach Boys “Don’t worry baby … good vibrations … all summer long”. Och man måste väl tro dem för att orka vidare. Man har inget alternativ. Livet är nämligen som ett sandslott: Det spolas ner av dyningen bara för att kunna byggas upp och spolas ner igen.

Johannes Tabermann

Lämna en kommentar