Mika Kaurismäki inleder sin filmatisering av Petri Karras roman Haarautuvan rakkauden talo med en melodi av Pedro’s Heavy Gentlemen – en perfekt finsk sommarlåt med östeuropeiska undertoner.

Till denna musik bränner familjeterapeuten Juhani (Hannu-Pekka Björkman) och hans blivande ex-fru Tuula (Elina Knihtilä) som jobbar som företagscoach sina gemensamma foton. Det barnlösa parets framtid är avgjord: en civiliserad, modern skilsmässa.

Så länge deras lyxiga esbovilla inte blivit såld lovar de varandra att efterleva de bestämmelser som Juhani själv utarbetat – men som han genast bryter mot. Han hämtar hem en dam han mött på en krog. Tuulas motdrag är att bjuda hem ett gammalt ragg (Ilkka Villi).

Fortsättningen för tankarna till Rosornas krig och Tomten är far till alla barn. Filmens första två tredjedelar är en enda soppa av äktenskaplig bitterhet och hämnd – dock uppblandad med äkta komik och mellanmänsklig värme.

Ingendera exmaken viker en tum, deras dragkamp är lika svartvit som ett schackbräde. I sin desperation besöker Juhani sin skumma halvbror Wolffi (Antti Reini – lika oumbärlig här som Ilkka Koivula hos Aki Kaurismäki). Wolffi hjälper honom med följande motdrag.

Skilsmässoparet tycks formligen bada i pengar – något som få vanliga skattebetalare kan identifiera sig med. Den förföriska strippan Nina (Anna Easteden) som jobbar för Wolffi ska föreställa Juhanis nya flickvän mot rejäl betalning. Föga vet den godtrogne Juhani att damen är insyltad i en utpressningsaffär som innefattar en sedan länge försvunnen familjemedlem.

Fram träder Kati Outinens glasögonprydda ragata – lika iskall som Rosa Klebb. Storyn blir knepigare: både Juhani och Tuula är uppväxta i dysfunktionella familjer som är tätt sammanflätade med varandra.

Trovärdigheten haltar, men filmmakarna kastar oss en och annan livboj: en hel del bifigurer i filmen är nämligen så roliga att man är beredd att förlåta Kaurismäki & Co alla orimligheterna. Den här gången är det knappast celebriteter som Kari Väänänen eller Irina Björklund som står för största delen av komiken. Skilsmässoparets grannar är prima, dörrvakten från krogen Big Baba (Clas-Ove Bruun) är oemotståndlig, några fejkade sexscener är alltigenom dråpliga. Duon Björkman – Knihtilä bjuder på välfungerande personkemi och dynamik.

Haarautuvan rakkauden talo är gjord av stort sett samma team som ligger bakom Kolme viisasta miestä. Bildspråket är uttrycksfullt och livligt, dialogen spontan och naturlig – något som kännetecknar Mika Kaurismäkis spelfilmer.

Innan de mörka undertonerna har gett vika för sommarnattens leende i filmens final har så gott som alla medverkande plötsligt blivit som en skara pippande kaniner (bland annat med en nygrävd grav som skådeplats).

För mycket av det goda – men på det hela taget rörande, välspelat och stundom ovanligt fräscht. Mera sådant.


Haarautuvan rakkauden talo. Regi och produktion: Mika Kaurismäki. Manus: Mika Kaurismäki, Sami Keski-Vähälä, efter en roman av Petri Karra. Foto: Rauno Ronkainen. I rollerna: Hannu-Pekka Björkman, Elina Knihtilä, Antti Reini, Tommi Eronen, Kati Outinen, Kari Väänänen, Irina Björklund, Anna Easteden, Antti Virmavirta, Kari Heiskanen, Sakari Kuosmanen, Ilkka Villi, Timo Torikka. Premiär: 21.8.2009.

Civiliserad, värdig skilsmässa. Hannu-Pekka Björkman, Elina Knihtilä och Ilkka Villi i Mika Kaurismäkis komedi.

Zinaida Lindén

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.