Pragmatisk. Talangfull. Kreativ. Så beskriver professor Langdon Winner från Rensselaer Polytechnic Institute, New York, Barack Obama. Winner är en klar Obama-anhängare, men han ser ändå lite ljus i den framtida amerikanska politiken.

Professor Langdon Winner, politisk teoretiker, höll den 13 augusti en föreläsning för forskarkollegiet vid Helsingfors universitet, med fokus på Barack Obamas teknologipolitik.

Winner är hoppfull då det kommer till Obamas intentioner. De delar båda många mål – förnybara energikällor och återuppbyggnaden av den amerikanska infrastrukturen. Men Winner ställer sig ändå skeptisk till ifall Obama uppnår sina mål. Under föreläsningen radar Winner upp Obamas lovord och de positiva reformer han har genomfört, men talar ändå med en ton av uppgivenhet. Han anser att landet har styrts av en dålig ledning i över trettio år och att kriserna kan vara alltför stora för att lösas inom en snar framtid.

Det finns många krafter inom den amerikanska politiken. Obama vågar inte skära ner i försvarsbudgeten – för att inte verka svag – utan forsätter med en till och med större budget än förr. Casinoekonomin fortsätter på Wall Street, precis som för två-tre år sen (läs artikeln på sidan 7). Han tenderar att bilda koalitioner i mitten av den politiska axeln för att få genom sina reformer, vilket urvattnar dem.

Men det största hotet mot Obama, som Winner ser det, är han själv. Obama har blivit en ”White house-insider”. Sättet Obama pratade på i valkampanjen – med ett visionärt språk – har bytts ut mot administrativt prat, som bara hans rådgivare förstår sig på. Obama förlorar anhängare, och det har redan börjat, säger Winner.

Winner presenterar siffror för stimulanspaket och understöd – tiotaliga siffror. Men något som Winner alltid snuddar vid, utan att säga det högt, är att pengar inte räcker långt om inte attityden förändras. Ett överkonsumerande land, där varje hushåll under 2008 hade i medeltal 10 000 dollar i skuld på sitt kreditkort, kan inte räddas av mera pengar. Obama försöker skapa en generation som ska skapa, inte konsumera.

Att öka intresset för naturvetenskapliga ämnen är en lösning, tror Obama. Antalet studerande inom området har sjunkit drastiskt och som en del av Obamas kampanj att återställa förtroendet för vetenskapen – något som missbrukades under George W. Bushs administration – ska han öka vikten av naturvetenskapliga ämnen från grundskolan uppåt.

– Obama försöker återinföra den grundläggande principen för beslutsfattandet: den ska grunda sig på de bästa tillgängliga vetenskapliga bevisen – och inte på ideologi.

30 år av nedgång

Winner fokuserade mycket på den inhemska politiken under sin föreläsning. Obama står inför många kriser, däribland den amerikanska infrastrukturen.

– Under de senaste tre årtionden har det skett en klar nedgång i den amerikanska infrastrukturen. Orsaken till nedgången är bristen på statligt understöd, inspirerad av den där stora profeten av amerikansk nedgång, Ronald Reagan. Han övertalade nationen att skatter ska skäras ned och utgifter strypas – med undantag för utgifterna för bomber och missiler. Han trodde att man kunde ha en civilisation, men utan att behöva betala för den. Vi har följt den filosofin i tre årtionden och står nu inför konsekvenserna. Bostadshus och skolbyggnader är fallfärdiga och kommunikationsnätverket är föråldrat.

Energipolitiken

Obama har som mål att bygga upp en ren och grön amerikansk ekonomi. Winner ser en kapplöpning, mycket lik rymdkapplöpningen på 60-talet, mellan USA och främst Kina, för att uppnå en stabil grön ekonomi.

– Det land som i framtiden är en föregångare inom förnybara energikällor är det land som kommer att styra den globala ekonomin under 2000-talet. Tyvärr pekar det åt att det amerikanska folket inte ännu tror att växthuseffekten är en prioritet. Landet visar väldigt lite vilja för att ta itu med det problemet.

USA har länge haft chansen att ta itu med växthuseffekten, säger Winner. I början av Jimmy Carters presidentperiod såg det ut som att investeringar i förnybara energikällor skulle bli en prioritet. – Men tidigt under Carters period sade den där B-skådespelaren från Hollywood, Reagan, att det inte existerade något energiproblem. Då föll det amerikanska folket tillbaka i sömn och undvek starka aktioner för förnybar energi under de kommande 30 åren. Vi kunde har haft energiproblemet löst, dessvärre var det inte den vägen vi valde.

Julius von Wright

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.