Finskamerikanska Matti Matsson 92, intervjuad i Ny Tid 17/2009, har accepterat den spanska statens erbjudande om medborgarskap. Matti är en av få levande frivilliga som stred för den spanska republiken under inbördeskriget 1936–1939. Under kriget körde Matti Matsson ambulans vid fronten. Av de mer än 40 000 frivilliga som slogs för demokratin i Spanien kom omkring 3 000 från USA. Ett hundratal av dem var finskamerikanska. Även från Kanada kom ett hundratal frivilliga med finska rötter. En tredjedel av dem stupade.

När de frivilliga evakuerades inför fascismens seger 1939 lovade den republikanska regeringen att de skulle kunna återvända, och också bli spanska medborgare, den dag Spanien åter blev en demokrati. Nu infriar den spanska staten detta löfte. Men mycket få av de frivilliga är idag vid liv. Matti Mattson är den ende av knappt tusen frivilliga från New York som har kunnat ta emot medborgarskapet.

– Det är en ära för oss att människor som du, med ideal, ville slåss för demokratin och friheten. Historien har erkänt ert mod och er vilja att försvara demokratin, sa Fernando Villalonga, Spaniens generalkonsul i New York när medborgarskapet överräcktes under en ceremoni på konsulatet.

– Jag accepterar detta medborgarskap inte bara för de grabbar som begravdes i Spanien utan också för dem som blev begravda här i USA, sa Matti Mattson.

I en intervju i New York Times berättar Mattson bland annat om hur han en gång körde Hemingway till fronten i sin ambulans och fick en flaska whisky som tack.

Jonas Sjöstedt

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.