– Jag är inte någon bra fotograf men en bra luffare, säger Jacob Holdt som just nu är aktuell med fotoutställningen Tro, hopp och kärlek – Jacob Holdts Amerika, på konstmuseet Louisiana utanför Köpenhamn.

På 70-talet blev Jacob Holdt (f. 1947) uppmärksammad i Danmark för boken och den fyra timmar långa diashowen Amerikanska Bilder, som visade ett USA bakom fasaden. Holdt hade nämligen förmågan att tränga in i områden och stadsdelar som knappast någon annan vågat sig in i. Han har bott hos gangstrar och mördare i storstädernas svarta ghetton, hos Ku Kux Klan-medlemmar och hos miljonärer i Palm Beach, Florida. Idag är han närmast en legend i Danmark och alltid igenkännbar på grund av sitt skägg, som hänger under hakan som en lång tunn fläta.

– Det var först när jag lärde mig tackla rasismen, alltså rädslan för andra människor, som jag överhuvudtaget kunde göra Amerikanska Bilder. Mod handlar om att övervinna sin ångest, förklarar Holdt, som just nu är aktuell med fotoutställningen Tro hopp och kärlek – Jacob Holdts Amerika på konstmuseet Louisiana utanför Köpenhamn.

Utställningens över 200 fotografier handlar om fattiga, apatiska människor, om våld, om rika och om de ofta groteska motsättningar man möter i ett land som USA.

– Jag är inte någon bra fotograf men en bra luffare, brukar Holdt säga – bilderna bör bedömas mera som ett vittnesbörd om sociala förhållanden i USA än för deras tekniska perfektion.

Holdt vill alltid lära känna dem han fotograferar och därför bor han ofta några dagar hos de människor han tar bilder av innan han börjar. Han har bott hos Ku Klux Klan-medlemmar och till och med lyckats locka en av dem att besöka hans vänner i de svarta ghettona.

Holdt betraktar varje människa han möter utan fördomar och ser Ku Klux Klans hat mot de svarta som ett uttryck för deras egen smärta. Det är bara misshandlade människor som blir hatfulla, förklarar han. Holdt vill få oss att förstå mekanismerna bakom lidandet och hatet.

– Den där djupa apatin som finns hos nedbrutna människor, det är den jag vill skapa förståelse för.

Mot slutet av 80-talet började Holdt hålla workshops om rasism på olika amerikanska universitet som en fortsättning på hans diashow, och också i Danmark har han engagerat sig i integrationen av invandrare.


Tro, håb og kærlighed. Jacob Holdts Amerika. 2.10.2009 – 7.2.2010 Louisiana, Humlebæk, Danmark. www.louisiana.dk

Viveca Tallgren

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.