Efter höstens klassdebatt kommer en dramakomedi undertecknad Ulf Malmros (Smala Sussie, Tjenare kungen) till våra salonger.

”Jag vill inte förändra världen”, har Malmros sagt i en intervju. Han är mera observatör än domare.Platsen är det sköna Värmland där Selma Lagerlöfs skugga skrämts iväg av stanken från sulfatfabriken i Molkom. Den 29-årige Robin (Björn Starrin) drömmer om att bli fotograf. En åldrande, ganska misslyckad skådespelare från Stockholm (Kjell Bergqvist) inspirerar honom till att pröva sina vingar – och vips hamnar Robin på ett societetsbröllop på Djursholm.
Där möter han en förtjusande dotter (Tuva Novotny) till ”förpackningsindustrins Don Corleone” (Johannes Brost). Även hon har fotografdrömmar och tycke uppstår. Ska de kanske jobba tillsammans?
Med sitt svartfärgade midjelånga hår och sin gothstil snubblar Robin över varenda kod som finns i de fina kretsarna. Skådespelaren erbjuder Robin ett rum och blir hans mentor i vett och etikett. Skrattbomberna är många när Robin navigerar i korsvågorna från sin värmländska uppväxt och överklassens Stockholm. Då flickans pappa upptäcker att Robin jagar blir han eld och lågor, men fler problem lurar bakom hörnet.
Bröllopsfotografen (som enligt Malmros har självbiografiska undertoner) känns aktuell också på grund av kronprinsessan Victorias förlovning med en man av folket. Filmen är en sympatisk och rolig comedy of manners som inte väjer för att kritisera någondera klassen.
”Man fyller frysen med vilt, jobbar så mycket svart man kan och väntar på bättre tider.” Sagt av Robins pappa om arbetslösheten. En extra krydda är det faktum att Robins familj är den lokala ”bättre” klassen i Molkom, de bor på en gata som kallas för Gräddhyllan: hans pappa är förman vid fabriken. Tack vare det blir bilden mera nyanserad.
Mats Olofssons kamera speglar effektivt stämningen. Filmens unga kärlekspar som ivrigt knäpper bilder i tid och otid för tankarna till Antonionis stilbildande Blowup (1966). Annars är det de manliga skådespelarna som imponerar mest, i synnerhet Brost som den rika pappan. Starrin är alltigenom trovärdig som Robin. En särskild eloge åt Bergqvist som regissören länge samarbetat med. Visst är Bergqvists patetiska rollfigur lite av en kliché (en komiker som ”drömmer om att få spela Hamlet”), men hans aforismer bjuder till eftertanke. Duon Starrin–Bergqvist övertygar, något så sällsynt i dagens film som manlig vänskap utan homoerotiska undertoner.
Bröllopsfotografen är en mycket levande fastän stundom diffus film. När sluttexterna rullar undrar man plötsligt var invandrarna håller hus. Ett modernt Sverige utan en enda invandrare?


Bröllopsfotografen. Manus, regi, klipp: Ulf Malmros. I rollerna: Björn Starrin, Tuva Novotny, Kjell Bergqvist, Johannes Brost.

Zinaida Lindén

Lämna en kommentar