Det grundande mötet för det nya vänsternätverket Vatak för kulturarbetare och andra kulturaktiva på Belly 19.1 lockade nästan 200 deltagare. På programmet fanns bland annat en paneldebatt med påföljande publikdiskussion och musikuppträdanden. Diskussionen präglades mer av personliga perspektiv på vänstern än av regelrätt debatt, men också konkreta förslag för verksamheten dryftades.
Publiken var sympatiskt blandad, med en åldersspridning från 20 till 60 plus; både gamla vänsteraktiva och sådana som inte riktigt vet vad vänstern är idag.Redaktören Silvia Modig som ledde paneldebatten på Belly är positivt överraskad av uppslutningen.– Det blev mer än vi vågade hoppas. Det som värmde speciellt var att där fanns många sådana som aldrig förr deltagit i ett politiskt evenemang. Många är frustrerade över det som pågår i samhället och vill rikta sin energi på något.Modig är själv partipolitiskt obunden men har blivit invald i Helsingfors stadsfullmäktige från vänsterförbundets lista. Ett samarbete med den parlamentariska vänstern ser hon som naturligt.– Personligen tycker jag att det kunde vara en bra idé att ha samarbete med Vänsterförbundet men också med de andra vänsterpartierna. Det är en bra kanal för att föra fram tankar, men det behövs definitivt också annat än parlamentarisk verksamhet.– Den stora förhoppningen är att få nya tankar för hela vänstern. De gamla partierna känns för stela för många och många vill inte höra till något parti.Hur verksamheten kommer att utformas är ännu öppet och beror mycket på vad de som aktiverar sig är intresserade av att göra. Bland de uppslag som kom fram på Belly finns en artikelsamling, pamfletter, diskussionskvällar, stipendier, festivaler och fester, rådgivningstjänst för kulturarbetare för att hitta finansiering, att blåsa nytt liv i vänsterns sångrörelse och liva upp de Folkets hus som finns kvar med kulturverksamhet.
Ett planeringsmöte för alla som är intresserade av att delta i verksamheten ordnas tisdagen 2.2, kl. 17.30-20.30, på Arbis café, Dagmarsgatan 3 i Helsingfors. Mer information ger Jan Liesaho
([email protected]).

Nora Hämäläinen

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.