De lindriga straffen för våldtäkt i Finland bygger på underliggande attityder som har sitt ursprung i den viktorianska kvinnosynen, säger Pia Puu Oksanen på Amnesty International.

Amnesty International har sparkat igång en synlig kampanj för att råda bot på de lindriga straffen för sexuellt våld som delas ut i Finland. Pia Puu Oksanen som är expert på kvinnors människorättsfrågor säger att man med kampanjen Asenne esiin (Fram med attityden) framför allt vill åskådliggöra de attityder som genomsyrar inställningen till sexuella övergrepp och lagstiftningen kring sexualvåld.

– De här attityderna går genom all lagstiftning om sexuellt våld i Finland. Och ända sedan vi startade vår tidigare kampanj mot sexualbrott år 2007, har vi varit helt perplexa över att ingenting har hänt. Det är därför vi nu vill att attityderna ska lyftas fram.

Enligt Puu Oksanen handlar det om sättet på vilket lagen är skriven. I vissa fall av våldtäkt kan förövaren promenera iväg med endast en böteslapp i fickan, eftersom det finns en hel drös med förmildrande omständigheter inskrivna i lagboken.

– Först och främst har det att göra med hur medgörligt offret har varit. En av de vanligaste formerna av våldtäkt är till exempel att en ung kvinna våldtas på en hemmafest, och ofta är det fråga om personer som är under 18 år. Om kvinnan är berusad ses det som en förmildrande omständighet, om hen inte med våld har blivit itvingad sprit eller till exempel drogats. Om hen av fri vilja har druckit sig full och sedan våldtas, ses det som sexuellt utnyttjande och inte våldtäkt. En annan fråga är om offret har gjort motstånd. I lagtexten heter det att man ser till om förövaren använt våld, men i praktiken betyder det ju att offret våldsamt måste göra motstånd för att förövaren ska kunna använda våld. Så offret måste alltså ta till våldsamma metoder för att bli sedd som ett våldtäktsoffer. Andra förmildrande omständigheter i lagtexten är att offret till exempel har betett sig flirtigt och så att säga sänt ut signaler som tytt på att hen varit villig.

Själv tror Puu Oksanen att den bakomliggande orsaken till det besynnerliga synsättet på sexuellt utnyttjande är en kvarleva från 1800-talets patriarkala samhälle.

– För lite över hundra år sedan kunde man fällas för våldtäkt endast om offret var oskuld, gift eller en ärevördig änka. Det här hängde ihop med den viktorianska synen på hur en kvinna skulle vara, sedlig och nykter. Och i viss mån lever den här normen för flickor och kvinnor kvar också i dagens samhälle.

Amnesty vill nu att lagtexten ska skrivas om så att de förmildrande ”medgivelsekriterierna” inte ska tolkas bokstavligen utan sättas in i en kontext. Mindre vikt borde sättas på t.ex. huruvida offret har varit berusat eller inte.

– Det är som om det finländska skyddet mot sexualvåld tar slut där alkoholen tar vid, säger Pia Puu Oksanen.

Vidare försöker man få lagstiftningen att mera ta fasta på det psykiska och fysiska lidande som våldtäktsoffer går igenom. Framför allt måste det ske en förändring i inställningen till sexuella övergrepp riktade mot flickor och kvinnor. Enligt Puu Oksanen lyckades man få igenom en sådan förändring då det gällde barnaga.

– I fråga om barnaga fördes en diskussion som gick igenom hela samhället och alla beslutsapparater. Och om någon i dag på allvar använder uttrycket ”den man älskar, agar man” ses ju hen som komplett galen! Samma typ av process hoppas vi att också ska kunna förändra attityderna gentemot sexuellt våld.

Janne Wass

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.