Det väckte starka protester i Danmark när tidningen Politiken i slutet av februari i år ingick en förlikning med åtta organisationer som representerar profeten Muhammed, för att be om ursäkt för den kränkning nytryckningen av Muhammedkarikatyrerna år 2008 medfört.

Kritiken mot Politikens ursäkt har varit mycket hård, inte minst bland Folketingets politiker på Christiansborg. Statsminister Lars Løkke Rasmussen betraktade handlingen som bekymrande, och det nationalistiska Dansk Folkepartis ordförande Pia Kjærsgaard kallade det för djupt pinsamt och absurt. Jørn Mikkelsen, chefredaktör för tidningen Jyllandsposten, som år 2005 först tryckte de berömda Muhammedkarikatyrerna, kallade detta ”en sorgens dag för dansk press”. Däremot var tidigare utrikesminister Uffe Ellemann Jensen från regeringspartiet Venstre en av de få som var enig med förlikningen. Under Muhammedkrisen kritiserade Ellemann Jensen sin partikamrat, dåvarande statsminister Anders Fogh Rasmussen, för att inte vilja förhandla med de arabiske diplomaterna om de tolv karikatyrerna, som åstadkom så våldsamma reaktioner i Mellanöstern. Fogh Rasmussen själv kallade Muhammedkrisen för den största krisen sedan andra världskriget. Sedan dess har Danmark varit ett hotat terrormål för Al Qaida och andra islamistiska terrororganisationer.
Den 12 februari 2008 anhöll polisen fyra personer som misstänktes för planer på att mörda tecknaren Kurt Westergaard, upphovsmannen till karikatyrerna. Dagen därpå nytryckte sjutton danska tidningar hans tolv karikatyrer som en signal till alla dem som hade eventuella planer på att mörda Westergaard. Detta medförde stora demonstrationer i Pakistan och i Gaza-området.
I augusti förra året vände sig den saudiarabiska advokaten Faisal Yamani till elva av de tidningar som hade nytryckt karikatyrerna, och krävde att de kom med en oförbehållsam ursäkt och ett löfte om att inte trycka dem igen.
Den 27 oktober meddelade PET (den danska polisens underrättelsetjänst) att man i Chicago anhållit två personer, som planlagt ett terrorangrepp mot Jyllandsposten. Inga danska tidningar nytryckte Muhammedkarikatyrerna.
Den 1 januari 2010 trängde en 28-årig somalier in i Kurt Westergaards hem med en yxa. Kurt Westergaard hann söka skydd i sitt säkerhetsrum, och polisen anhöll inkräktaren. Inte heller efter detta mordförsök nytrycktes Muhammedkarikatyrerna.
Den enda av alla danska tidningar, som velat ingå en förlikning med de muslimska organisationerna är nu Politiken, som därmed också undgår en eventuell stämningsansökan.
Inför de beskyllningar som nu har riktats mot chefredaktör Tøger Seidenfaden har denne i en intervju förklarat att han och advokat Feisal Yamani via dialog kommit fram till en uppgörelse, som emellertid inte innebär något bakslag för Politiken. Seidenfaden ser den som ett exempel på att en dansk och en muslimsk aktör kan hitta en gemensam nämnare och påpekade att Politikens linje ”alltid har varit dialog”.
I förlikningen avsäger sig Politiken inte rätten att trycka teckningarna på nytt, och tidningen ber inte om ursäkt för publiceringen av bilderna, men däremot för den kränkning som många muslimer har känt.
Lördagen den 6 mars tog 38 journalister på Politiken i ett brev som publicerades i tidningen avstånd från förlikningen. I brevet skrev de bland annat ”Politiken har enligt vår uppfattning inget att be om ursäkt för” och ”förlikningen ger intrycket att vi ångrar vår journalistik, något det överhuvudtaget inte finns någon grund för”.

Viveca Tallgren

Lämna en kommentar