Från och med mitten av maj får Ny Tid förstärkning av praktikanten Sonja Mäkelä, som arbetar på tidskriften under sommaren. Sonja är för tillfället halvvägs med sina magisterstudier i kultur och kommunikation och ska härnäst skriva sin gradu inom nordisk litteratur. I bakfickan har hon en kandidatexamen i kommunikation och journalistik från Soc&kom. Som journalist har hon bland annat arbetat två somrar på Åbo Underrättelser.


– På fritiden sysslar jag mycket med ashtanga yoga, vilket är väldigt bra för mig eftersom jag är ganska dålig på att hantera stress. Dessutom går jag på afrodans, det är roligt och energigivande.
Sonja är kulturintresserad och gillar att läsa böcker och se på teater. Hon bor i vad hon kallar för ”Berghälls Eira”, det vill säga området kring Björnparken.
– Jag valde att göra min praktik på Ny Tid eftersom jag vill skriva men inte arbeta som nyhetsjournalist, utan snarare på kultursidan. På Ny Tid hoppas jag att jag får mera tid att göra artiklar och inte bara producera texter under deadline-hot varje dag. Det är inte min grej. Jag läser själv Ny Tid och tycker att det är en bra tidning, som det finns ett behov av, den har sin plats i Svenskfinland.
Sonja säger att hon hoppas att hon under tiden på Ny Tid ska kunna utmana sig själv och inte bara skriva saker hon vet att hon är bra på.
– Jag vill också skriva om sådana ämnen som jag inte är så van att behandla. Så hoppas jag förstås på att få träffa intressanta människor. Det ska bli intressant att se hur det är att arbeta på en så här liten tidning.

Janne Wass