Den multikulturella stadsfestivalen Maailma kylässä fyller Helsingfors centrum med musik och program under veckoslutet 29 – 30.5.  Kaisaniemiparken och järnvägstorget fylls av musik, konst, dans och diskussion, berättar  festivalproducenten Kai Artes.

– Det finns många orsaker att besöka festivalen. För det första är den gratis, den är mitt i Helsingfors och ger färg åt staden. Dels kan man njuta av musik- och nöjesutbudet, men vi kommer också att erbjuda intressanta synvinklar på samhället med olika talare.

Bland annat besöks Maailma kylässä under veckan av den kubanska presidenten Raul Castros dotter Mariela Castro, som talar om minoriteters rättigheter i Kuba, och av Tariq Ali, som är en pakistansk journalist, bosatt i London, som har en stor pakistansk befolkning.

– Det är dessutom en familjefestival med aktiviteter också för barn.

Ur musikutbudet lyfter Artes gärna fram ChogQuibTown, ett glödhett band från Colombia, som blandar funk, hiphop och latinomusik med afrikanska rytmer, chilenska reggaeartisten Quique Neira, som vunnit latinamerikanska Grammy och beskrivits som de unga latinamerikanernas nya röst, samt amerikansk-finska Mad Juana, som blandar romanirytmer och klezmer med ska och punk. Gruppen har byggts upp kring finländska basistlegenden Sami Yaffa och hans fru, sångerskan Karmen Guy. För den som är ute efter mer konventionell musik finns till exempel Idols-bekanta Anna Puu, Manna och Anneli Saaristo. Diskussioner förs under festivalens gång bland annat om finanskrisen, miljöfrågor, u-landsfrågor, invandring och mycket mer.

Artes väntar runt 50 000 besökare till festivalen och hoppas att det blir soligt väder så alla kan njuta till fullo av den finländska försommaren i staden.

Janne Wass

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.