Ny Tid har en ytterligare förstärkning under augusti månad, då journalistikstuderande Amanda Mannström har anslutit sig till redaktionen som praktikant.
– Jag har studerat journalistik på Soc&kom i ett år och behövde ett sommarjobb. Trots att jag fick höra att det kommer att vara en ny chefredaktör och ytterligare en praktikant på plats, så att det kanske inte skulle finnas så mycket tid för handledning, tänkte jag att det skulle vara givande att se hur ni arbetar. Och hittills har jag ju fått jobba på jätteintressanta artiklar.

Mannström valde journalistik som huvudämne dels för att hon inte var säker på vad annat hon ville göra, men dels för att hon sett sig som aningen mer samhällsintresserad än de flesta av sina vänner.
Livet som journalistikstuderande har nog delvis motsvarat förväntningarna.
– Men jag har också märkt att det finns så många olika sätt att jobba på, till exempel om man jämför Ny Tid med min vinterpraktik på Yle. Jag är inte speciellt bra på att hantera stress, så Yles nyhetsredaktion är kanske inte något för mig! Dessutom tappar man bort sig i det huset.
För tillfället säger Mannström att hon känner sig som en nybörjare i journalistvärlden och främst försöker ta in alla intryck, vara öppen och småningom hitta den nisch som passar henne bäst. På Ny Tid säger hon att hon har insett hur svårt det kan vara att få fram information och hitta folk att tala med, speciellt om man behandlar så svåra frågor som barn och HIV i Ryssland. Man måste vara seg och ha en hel del tur för att hitta rätt.
– Just nu känns det som om jag i framtiden helst skulle jobba på en tidning, och gärna med ett visst smalt område som jag skulle specialisera mig på, så att jag skulle vara bäst på det området! (Skratt.)
Liksom inom yrkesvalet, säger Mannström att hon också på fritiden letar efter vad det är hon vill göra.
– Jag fotograferar mycket. Men sen är jag också en sån som börjar med en massa intressanta saker och sen slutar. Jag har sysslat med simhopp, yoga, squash och modern dans. Dessutom ritar jag serier som ingen annan får se. Ännu. Dessutom försöker jag för tillfället vänja mig vid att bo tillsammans med min pojkvän, så det känns som om jag största delen av tiden anpassar mig till den nya livssituationen. Och så väntar jag på att studierna ska börja igen.

Janne Wass

Lämna en kommentar