Om filmfestivalen i Sodankylä kan sägas vara cinefilernas filmfestival (se artikeln ovan), är den Helsingforsbaserade filmfestivalen Kärlek & Anarki filmfreakarnas. Festivalens varumärke har under åren varit skräck, sex, anarki och kärlek. Därför hör t.ex. gorehoundar – filmfreakar som gillar exceptionellt våldsamma skräckfilmer – till festivalens stamgäster. K&A anno 2010 sviker inte heller i det avseendet, med titlar som t.ex.Takeshi Kitanos Outrage.

Årets festivalprogram är ändå mer än yakuzavåld á la Kitano med över hundra filmer från världens alla hörn. Påtagligt för K&A 2010 är framförallt de stora indieregissörernas återkomst. Todd Solondz är tillbaka med en uppföljare till sin genombrottsfilm Happiness. Life During Wartime handlar om sjuåriga Timmy som helst av allt inte vill vara bög, inte vill bli som sin pappa som är pedofil och som inte vill rösta på Bush, men ändå är pro-Israel. Solondz kan som få andra ta tag i tabubelagda ämnen och förvandla dem till en balanserad svart komedi, utan att tappa allvaret.
Ett annat betydande indienamn är Gregg Araki vars Mysterious Skin var en publiksuccé på K&A 2005. Den nya filmen Kabooms upplägg är klassiskt Araki. I centrum står den bisexuella Smith som gärna missbrukar mer än ett rusmedel och lever ett frimodigt collegeliv. På samma sätt som Mysterious Skin är filmen uppbyggd som en thriller kring ett mysterium med minnesluckor och övernaturliga element.
Eftersom den nordiska filmens synlighet i Finland varit något av en skamfläck i biografutbudet är det det glädjande att dansk film står högt på agendan under K&A 2010. I filmserien Danish Treats ingår fyra ytterst sevärda dramafilmer och en tankeväckande dokumentär. I Danmark har landets militära närvaro i Irak och Afghanistan tidigare behandlats av bl.a. Susan Bier i Brødre och Anette K. Olesen i Lille Soldat. Janus Metz Cannes-belönade dokumentär Armadillo är den senaste inlägget i diskussionen. Dokumentären, som följer en grupp unga män som placeras nära fronten i Afghanistan, har väckt mycket diskussion om Danmarks militära närvaro utomlands.
Förutom indiefilm är välgjord dramafilm speciellt synlig i festivalprogramet i år. Förutom fyra starka danska draman imponerar Jessica Hausners österikiska dito – Lourdes. Senast Hausner hade vägarna förbi Finland var det med Hotel i Espoo Cinés tävlingsserie (intervju finns i Ny Tids nätarkiv). En annan dramafilm som är ett måste för alla som inte känner till den kinesiska förintelsen är Lu Chuans City of Life and Death. När japanerna invaderade Nanking i Kina 1937 dödade armén hundratusentals civila och våldtog tiotusentals kvinnor under sex veckor. Folkmordet i Nanking är fortsättningvis föhållandevis okänt i väst och tabu på många håll både i Japan och Kina.

Filmfestivalen Kärlek & Anarki ordnas i Helsingfors 16–26.9. Program: www.hiff.fi

Anton Schüller

Lämna en kommentar