Främst serietecknare, men också illustratör, animatör och manusförfattare. Christer Nuutinen har många järn i elden och är för tillfället aktuell med det ett nytt seriealbum.

– Nästa steg för seriekulturen i Finland är att någon gör en serieroman. Jag vet att det finns potentiella serietecknare här, men ingen har ännu vågat ta steget. Som det ser ut nu når serierna en ganska liten grupp.

Det svarar Christer Nuutinen på frågan om hur seriekulturen i Finland ser ut. Han tar succén Persepolis som exempel. Det är en serieroman som skildrar en muslimsk flickas vardag i Frankrike. Romanen blev en bästsäljare i Frankrike och har översatts till många språk. Det finns alltså efterfrågan, och ett intresse för serier. Han säger att det har skett stora förändringar på sistone, både mängd- och kvalitetsmässigt. Men att serietecknarna fortfarande är en lite udda grupp kan man inte neka till.

– Som konstnärer har vi låg status, vi är ju ”bara serietecknare”.

Själv har han tecknat Kramppeja ja nyrjähdyksiä (Kramper och stukningar), som sedan 1991 har underhållit läsarna i bland annat Helsingin Sanomat och Suomen kuvalehti. Det senaste albumet Nuorten naisten maailmassa (I de unga kvinnornas värld ) har just kommit ut på förlaget Arktinen Banaani.

Tecknat har Nuutinen alltid gjort, och som 15-åring började serierna ta form. Några år senare kickstartade karriären när tidningen Rumbas serietecknare plötsligt dog.
– Kallio kände chefredaktören på Rumba, och i brist på bättre tog de emot Kramppeja ja nyrjähdyksiä. Vi hade stora skor att fylla, säger han.
Idag har serien kultstatus, och manusförfattaren Pauli Kallio hör till de få i Finland som kan försörja sig som seriemakare.

Främst tecknare

Nuutinen skriver också, men det är tecknandet som han lever på. Han är å ena sidan konstnär, men också illustratör.

– Ibland tecknar jag bara för mig själv, det är då jag är konstnär. Ibland är jobben mera kommersiella, kunder kan ha en väldigt klar bild av vad de är ute efter. Då är jag illustratör. Att hitta finansiärer till mera konstnärliga projekt är inte lätt.

Han jobbade på en animation i Berlin men pengarna tog slut.

Nuutinen menar att det inte är alls underligt, traditionellt är det ju konst och kultur som lider mest när det finns dåligt med pengar. Recessionen märks tydligt i branschen.

Det som skiljer Nuutinen från mängden är att han inte är grafiker. Många illustratörer jobbar som
grafiker på sidan om. Men också Nuutinen har hunnit med annat än att rita.

– Vid millennieskiftet kände jag att jag hade fått nog av tecknandet. Jag har studerat ny media och fick jobb på en firma som utvecklade spel för mobiltelefoner.
Det var under IT-boomen som Nuutinen pillade med teknik.

– Det vi gjorde var bra, men vi var lite för tidigt ute. Mobiltelefonerna var inte tillräckligt utvecklade för att hantera våra spel.
Dessutom passade arbetet inte för Nuutinen, som helst vill se resultatet av det han gjort.

– Det var frustrerande att jobba med en liten del av en större helhet. I den branschen kan man slipa på en detalj i många år, utan ens riktigt veta hur den kommer att användas i slutändan. När jag tecknar får jag se resultatet på papper. Det är konkret, något man kan ta på.

Annorlunda hobby

Finländarna läser nog strippar, alltså några rutor långa bildvitsar, i dagstidningarna. Men att läsa seriealbum är inte en så vanlig hobby. Kretsarna där serierna rör sig är små, och ofta består de främst av serietecknarna själva. Ett vanligt missförstånd är däremot att serietecknare är intresserade av alla serier.

– Det är underligt, lite som att tro att Sofi Oksanen tycker om alla böcker bara för att hon är författare. Inom seriegenren finns det en mängd olika små genrer. Och jag måste medge att jag inte läser så mycket serier själv.

Serier är ett effektivt sätt att nå människor och Nuutinen tycker att man kunde utveckla informationsspridning med hjälp av dem. I reportageform förekommer serier i viss mån utomlands, men i Finland syns inte så många journalistiska serier till. Jag frågar om han har sett den nya tidningen Doodles som gör just tecknade reportage.

– Nej, jag har hört att den existerar men jag har inte läst den.

När jag säger att jag tycker att den är ganska innehållsfattig blir han inte förvånad.

– Det är extremt krävande att vara både en bra journalist och samtidigt serietecknare. Idén med serier är ju att bilden kompletterar innehållet, helst ger den något extra åt storyn. Att jobba i par, så att den ena är journalist och den andra tecknar, fungerar inte heller riktigt. För att det ska bli logiskt måste båda uppfatta händelseförloppet på samma sätt.

I sina egna serier har Nuutinen inget politiskt budskap.

– De som ritar skämtbilder i dagstidningarna är en helt egen nisch. Det är ganska ovanligt att serier är direkt politiska. Serier uppfattas ofta som mera lättsamma, ofta humoristiska.

Nuutinens serier skildrar vardagen, ibland med humor, men han gör inte vitsar.

– Om det är för tydligt att något är roligt är serien klumpigt gjord. Ibland står det rentav skrivet hurdan stämningen är. Som bäst förmedlar seriens bilder och text tillsammans en stämning som läsaren uppfattar, utan att det står att ”nu ska du skratta”.

Nuutinen är född i Sverige och dit kommer han att återvända i höst. Han säger inte att han flyttar ”hem”, men det blir ett bra tillfälle att återuppliva svenskan.

– Mina föräldrar är båda purfinska men de flyttade till Sverige på 1960-talet när det inte fanns jobb i Finland. De träffades där och sedan kom jag.

Nuutinen var tre år när familjen flyttade tillbaka till Finland. Planen var att återvända till Sverige innan han skulle börja skolan om jobbläget inte löste sig. Men det gjorde det och Nuutinen växte upp i Tavastehus.

Flytten till Sverige nu i vuxen ålder ser han fram emot.

– Den bästa sidan med mitt jobb är att jag kan göra det var som helst. Jag kommer fortfarande att jobba för illustrationsagenturen Napa Illustrations. Ett praktiskt sätt att jobba på, de kontaktar kunderna och sköter marknadsföringen. Själv gör jag det som jag är bäst på: tecknar.

Amanda Mannström

Lämna en kommentar