Översvämningarna i Pakistan kan ses som den värsta naturkatastrofen någonsin
Ett område lika stort som hela Italien ligger redan under vatten och nya regn hotar att förvärra katastrofen ytterligare. Nästan 20 miljoner människor har drabbats av vattenmassornas framfart, men finländarna har inte öppnat sina börsar för Pakistan förrän nu.

Nästan 20 miljoner människor är i behov av tak över huvudet, mat och rent vatten.

– Det här är en global katastrof, en global utmaning. Det är en av de största prövningarna för solidaritet i vår tid, sade FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon förra veckan enligt CNN.

Så var är då solidariteten? Likgiltigheten är svår att försvara, men någon anledning till att vi har varit sniknare än vanligt måste finnas. Är det så illa att vi helt enkelt inte bryr oss om Pakistan (det är ju inget turistparadis), eller har katastroferna avlöst varandra med en sådan fart att vi inte längre berörs (det har ju inte dött mer än några tusen)?
Det är inte bara staternas ledning som kan beskyllas för sölandet. Visserligen har FN inte fått in så mycket pengar som de efterlyst, men privatpersonernas insats är ännu pinsammare. Kyrkans utlandshjälp hade för en vecka sedan samlat in omkring 30 000 euro, detta jämfört med hundratusentals euro på två veckor då marken skakade i Haiti. Också i Unicefs och Röda korsets bössor har det klirrat illa. Det är först nu som insamlingen av pengar har kommit igång på allvar.
– Man kan säga att det är en långsam katastrof, därför har också insamlandet kommit igång långsamt. Situationen har förvärrats stegvis. Det är först nu som vi inser hur stort behovet av hjälp verkligen är.
Regina Laurén på Röda Korset tror inte att Pakistan kommer att få lika mycket pengar som Tsunamikatastrofen för några år sedan. Det har redan ordnats många insamlingar i år och finländarna är trötta på att donera pengar. Pakistan har inte fått samma uppmärksamhet i media som tidigare katastrofer. Det har inte synats lika många lik. Dessutom uppfattas Pakistan som ett mycket avlägset land.
FN har efterlyst omkring 360 miljoner euro för att hjälpa Pakistan. Det kan vara svårt att förstå hur enorm den här katastrofen är, hur många människor som har drabbats. Nu är behovet av hjälp akut, men man får inte glömma att landet ska byggas upp igen.

Amanda Mannström