Slopa verbala nätspyor!

av Fredrik Therman

Otrevliga och slarvigt skrivna inlägg är resultatet av anonymiteten på massmediernas webbsidor. Varför är medierna rädda för att kräva att debattörerna skall stå för sina åsikter, undrar Fredrik Therman?

Toalettklotter, säger min vän Gerd-Peter Löcke på Ifisk (Internationellt finlandssvenskt kulturforum). PEN fördömer anonyma rasistiska utspel. Rasismen på nätet blir allt värre, säger andra. Varför tillåta anonyma inlägg på webbsidor hos seriösa medier, undrar jag? Vad är trevligare att läsa, mycket få eller mycket otrevliga kommentarer?
Vem har inte suttit och läst texter på väggar i allmänna toaletter? Sitter man tillräckligt länge blir man smått deppig av all smörja som hamnat där i stället för i byttan. Till all lycka är tuppväggarna begränsade, och så blir även textmassan.
Jag omfattar synpunkterna som PEN och Ifisk företräder. Dessutom är jag verkligen besviken på de medier som i sin flättja tillåter anonyma insändare för att alla andra gör det. Samtidigt undrar jag vad medierna är rädda för. Tror de att sidorna förlorar läsare om där bara finns kommentarer av folk som vågar stå för vad de säger? Eller är de rädda att anklagas för förmyndarmentalitet? Vet alla medier vad de vill med sina webbplatser?
Själv har jag nästan helt slutat läsa insändare på webben. De är oftast för otrevliga, för många, för slarvigt formulerade. Troligen skulle skribenterna tänka efter mera innan om de måste stå för sina synpunkter med namn. Nu är det hög tid att slopa de anonyma verbala spyorna i nätet.
Var hittar vi hyfsade diskussionsfora på webben?

Fredrik Therman

Lämna en kommentar