Festa och stöd Ny Tid

Inga tidningar i Svenskfinland görs utan en viss mån av ekonomisk goodwill från samhällets sida. Ny Tid är inget undantag. Trots att situationen för tidskriften sett dyster ut ibland, har man med hjälp från partier, fonder och trogna läsare alltid lyckats hålla skutan på rätt köl. Men nu finns det igen mörka moln på himlen. Orsaken till Ny Tids kommande trångmål är att stödet från de politiska partierna, det som förut kallades statens parlamentariska presstöd, har minskat i snabbare takt än Ny Tid har hittat andra finansiärer. Det berättar Laura Lodenius som är styrelseordförande för aktiebolaget Tigertext, som ger ut Ny Tid.

Diagrammet är något förenklat och avser Ny Tids intäkter (inte Tigertexts) som 2010 uppgår till c. 225 000 – Vänsterförbundet har trots det minskade presstödet fortfarande stött tidningen även om den ju inte på något sett är en partitidning. De gröna gav ännu i år ett litet stöd, men hur det ser ut med den saken nästa år är oklart.

Ny Tid har fått lite kulturtidkriftsstöd av Undervisningsministeriet, men Lodenius säger att de finlandssvenska fondernas stöd kommer att bli allt viktigare.

– Kommer man inom fonderna och institutionerna att se på när mångfalden inom finlandssvensk media förvinner? Vi har varit tacksamma för det vi fått, men fondernas stöd har proportionellt sett inte varit stort, och i ärlighetens namn tycker jag att det borde vara större.

Ny Tid lyfts ofta fram i högtidstalen då det diskuteras finlandssvensk kultur- och samhällsjournalistik. Ofta frågar läsare hur det kan vara möjligt att med så små medel år efter år göra en såpass högklassig veckotidning. Lodenius påpekar ändå att man inte lever på vackra ord allena.

Ny Tid görs redan nu med minimala resurser. Nedskärningar är helt enkelt omöjliga att genomföra, utan att tidskriftens särart som veckovis utkommande kulturjournal skulle äventyras. I budgeten för år 2010 utgörs 57 procent av bidrag, och utgående från beräkningarna för nästa år skulle den biten minska med 13 procentenheter (se diagrammet intill). Ny Tid har två heltidstjänster (chefredaktör och redaktionssekreterare, den senare delas för tillfället av två personer). Resten av arbetet sköts med deltidstjänster, civiltjänstgörare, praktikanter, frilansare och eldsjälar som ställer upp gratis.

– Ny Tid är mycket mera än redaktionen på Kabelfabriken och hittills har folk varit beredda att skriva gratis eller vänta på honorar, att göra frivilligt understödsarbete och till slut skramla ihop slantar för att hålla Ny Tid vid liv, konstaterar Lodenius.

Ny Tids läsare kan också hjälpa till med att säkra tidskriftens framtid så att den inte enbart ligger fonderna i händerna, berättar hon.

– Nu i december vill vi göra en snabb-insats-insamling. Vi har som mål att få till och med
10 000 euro. Man kan köpa aktier i Tigertext, som är mera symboliska aktier, man kan bli medlem i understödsföreningen Tigern och man kan ge en julklappsprenumeration på Ny Tid åt sina vänner och släktingar. Vi hoppas att alla igen ställer upp för Ny Tid. Man kan börja med att delta i Ny Tid-festen på lördag!

Janne Wass

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.