Xavier Beauvois Gudar och människor är en lågmäld och laddad film om en grupp munkar i Algeriet. Tack vare suveränt foto och en lyckad rollbesättning glömmer man ibland bort att det är fråga om fiktion.

Den enskilda människans förhållande till våld är ett ämne som verkar aktuellt som aldrig förr. Susanne Bier byggde sin film Hämnden kring ämnet, dock utan att tangera några trosfrågor. När Xavier Beauvois tar itu med en berättelse om sju franska trappistmunkar i Algeriet löper han risk att bli utan publik. Likväl har Gudar och människor blivit en publiksuccé i Frankrike. Filmen fick också juryns stora pris i Cannes.

Klostret, där handlingen utspelar sig, har funnits i de algeriska bergen sedan förkrigstiden. Klosterlivet visas på ett allvarsamt, halvdokumentärt sätt. Vi blir inbjudna i munkarnas vardag: bön, arbete, studier. Vi följer med broder Luc (Michael Lonsdale) till hans läkarmottagning för de muslimska byborna. Tillsammans med broder Christian (Lambert Wilson) studerar vi Koranen. Vi får känna av den harmoni i vilken munkarna och byborna sida vid sida lever i.

En grupp militanta islamister terroriserar byborna, mördar några kroatiska arbetare och några liberalt sinnade muslimer. En dag knackar gruppens ledare på klostrets port och kräver läkarhjälp, precis som i Hämnden. Situationen blir desto svårare när den korrumperade och maktlystna algeriska militären träder in i bilden. Klostergemenskapen hamnar i korseld mellan extremisterna och militären.

Hur gå till väga? Fly till Frankrike? Det vore ett svek mot byborna, anser broder Christian, men en del munkar är av annan åsikt. Plötsligt inser de att de hittills har varit lätt att vara trogen sitt kall. Utan att vilja kapitulera börjar de tvivla på sina livsval. Någon längtar efter sin gamla mor, sitt forna yrke som rörmokare, sin vardag i hemlandet.

Rollbesättningen och skådespelarinsatserna är så pass fina att man nästan glömmer bort att detta är en fiktiv berättelse. I själva verket bygger filmen på några munkars öden i Algeriet år 1996, men det får vi veta först i slutet. Caroline Champetiers suveräna foto bidrar till äkthetskänslan.

Gudar och människor har ett starkt ekumeniskt budskap och uppmanar till dialog mellan kristna och muslimer. Stundom känns filmen lite väl idealistisk: den franska kolonialismen i Algeriet nämns bara en gång, i förbigående.

Den främsta orsaken till Beauvois framgång är att han satsar helhjärtat på sitt stoff. Denna lågmälda, men laddade film är gjord med mycket passion och människokärlek.

Zinaida Lindén

Gudar och människor (Des hommes et des dieux).
Regi: Xavier Beauvois.
Manus: Xavier Beauvois, Etienne Comar. Foto: Caroline Champetier. I rollerna: Lambert Wilson, Michael Lonsdale, Philippe Laudenbach m.fl. Frankrike, 2011.

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.