Med Requiem for a Dream satte Darren Aronofsky ribban högt. Efter mästerverket kom floppen The Fountain åtföljd av succén The Wrestler.

Black Swan är en pendang till den sistnämnda filmen. Både wrestlingen och klassisk balett bygger på extrem fysisk ansträngning och självdisciplin. Black Swan är skriven för Natalie Portman och hon gör också sin största rollprestation sedan Leon.

En balettensamble i New York öppnar säsongen med Svansjön. Till sin förvåning får den flitiga Nina (Portman) huvudrollen. Regissören (en demonisk Vincent Cassel) tvivlar dock på att hon klarar av att dansa även den svarta svanen: Nina är alltför oskuldsfull av sig.

Nina bor med sin mor (Barbara Hershey, som hämtad ur en Hitchcockfilm), sover med sina mjukdjur och skyr sex och andra frestelser. Svansjön är Ninas liv. Den klingar som ringsignalton i hennes telefon och i musikdosan på nattduksbordet.

Det är ingen prins som väcker Nina ur hennes törnrosasömn. Medan hon jobbar med att utveckla sin mörka sida får hon en rival i den glada och försigkomna kollegan Lily (Mila Kunis) som blir hennes kärleksintresse. Samtidigt plågas Nina av skuldkänslor gentemot exprimadonnan Beth (Winona Rider).

Förvänta er inga hoppingivande slutackord som i Requiem for a Dream. Här är det noir för hela slanten. Michael Powells balettdrama Red Shoes (1948) ligger nära till hands, men här tänker jag mer på hans Black Narsiccus.

Black Swan är en tekniskt briljant skräckfilm som för tankarna till Brian De Palma. Gränsen mellan hallucinationer och verklighet suddas ut. Ninas eksem på ryggen förvandlas till svanvingar. Dubbelgångare, speglar, rampens bländande ljus, teaterns mörka skrymslen – allt detta används för att skapa den intensiva atmosfären.

Aronofskys trogna medarbetare Matthew Libatique (foto) och Clint Mansell (musik) gör en inte besviken. Även Tjajkovskij drar sitt strå till stacken. Helheten är förbluffande, men frågan är om den berör på djupet. Trots Portmans insats har jag svårt att känna för Nina som är något av en psykopatologisk konstruktion.

Här är Aronofsky ingen auteur utan en skicklig mainstreamregissör med en touch av det kitschiga.

Zinaida Lindén

Black Swan. Regi: Darren Aronofsky. Manus: Andres Heinz. Foto: Matthew Libatique. I rollerna: Natalie Portman, Vincent Cassel, Mila Kunis, Winona Rider, Barbara Hershey.

 

Lämna en kommentar