Fyra trettioåriga invandrarkillar ger sig i kast med att utforska den finländska dejtingdjungeln. De bor i Finland och har prestigefyllda yrken, men de vill inte åldras ensamma. Tre av dem kommer från Bulgarien, den fjärde från Makedonien.

Den nyskilde Tonislav kan inte glömma sin exfru. För hennes skull flyttade han till Finland, men snart började hon gå bakom ryggen på honom. Hristiyan har bott ihop med sin bulgariska flickvän i tio år, men hon svarar nej på hans frieriförsök. Zoran och hans finska fru har glidit ifrån varandra och hon pratar inte så gärna med honom. Kiril är en evig ungkarl vars affärer sällan varar mer än några veckor.

I Tonislav Hristovs dokumentärfilm Rules of Single Life finns frekventa hänvisningar till Judd Apatows komedi The 40-Year Old Virgin. Hristovs huvudpersoner är inga oskulder, men för övrigt passar de i profilen. Här har vi ett gäng som stöttar varandra. I The 40 Year-Old Virgin går killarna på disko och får sina håriga bringor vaxade. Hos Hristov svettas de på gym och blir undervisade i dans av självaste Åke Blomqvist.

Den grabbiga humorn prunkar, men den är inte så brysk som hos Apatow. I stället präglas filmen av romantiska förhoppningar och vemodiga skämt. Föga överraskande är det kulturkrocken som får mycket utrymme: finska kvinnor är snygga, men varken lekfulla eller flörtiga och så dricker de mer än karlarna på krogen.

En bil utan motor – så säger Tonislav om en ofrivillig singel. Precis som hos Apatow hejar vi på huvudpersonerna filmen igenom. De är sympatiska, trots att deras försök att bjuda än den ena, än den andra damen på bastu är lite väl sexistiska. Några tölpar är de inte. De har otur, men tänk om det beror på att de är så sammansvetsade? De verkar inte ha något kontaktnät i Finland, de har bara varandra. Kanske de är alldeles för mycket av flockdjur?

Hristov som gjort dokumentärer i flera år har ett vant grepp om sitt stoff. Många scener är arrangerade, men de upplevs som naturliga. På ett typiskt slaviskt sätt drar huvudpersonerna sig inte för att exponera sitt själsliv. Jag kommer ihåg en annan film om dejting och kulturkrockar, Aki Kaurismäkis Pidä huivista kiinni, Tatiana – och brister i skratt.

Rules of Single Life är en fräsch sociologisk studie, stundom utdragen och diffus i konturerna, men rörande och tankeväckande. Som förfilm visas Antti Heikki Pesonens groteska Tsägäateria med Outi Mäenpää och Max Ivaska. Det 7 min långa eländet som producerats av Hristovs finska partner skadar Finlands rykte både som kulturland och filmmakt, men glöms lyckligtvis fort bort.

Zinaida Lindén

Rules of Single Life. Regi och manus: Tonislav Hristov. Foto: Peter Flinckenberg. Produktion: Kaarle Aho, Kai Nordberg. Medverkande: Tonislav Hristov, Zoran Atanasov, Hristiyan Dimov, Kiril Jovchev. Dokumentär. Finland/ Bulgarien 2011. 79 min.

 

Lämna en kommentar