De av oss som beundrade undervattenssekvenserna i Disneys tecknade Fantasia (2000) har fått en chans att uppleva dem ”på riktigt”. Den franska dokumentären Oceans tar oss på en svindlande resa genom de sju haven.

Här får vi närkontakt med över hundra djurarter som tidigare var omöjliga att filma. Vi får veta en massa intressant om arternas interna relationer. I samarbete med marinbiologer och andra forskare har Jacques Perrin och Jacques Cluzaud åstadkommit en suverän dokumentär.

Filmteamets mästerliga foto ger en närmast voyeuristisk upplevelse av oändligt vackra, farliga eller underhållande varelser i deras naturliga miljöer. Till och med vithajen tycks acceptera filmmakarnas närvaro.

Vi sjunker ner i livets vagga, oceanen vars rikedomar för bara några decennier sedan ansågs vara outsinliga. Här leker mäktiga valar och fridsamma gräsätare betar på undervattensängar. Vi följer med några nykläckta sköldpaddor som jagas av rovfåglar och drar en lättnadens suck då åtminstone en unge överlever.

Här finns även annorlunda dramatik. Vi påminns om havets sårbarhet och arternas förgänglighet. Ett genidrag som filmmakarna kommit på är att visa en flock leguaner som vilar på stranden och med blicken följer ett rymdskepp som skjuts iväg. En hurudan framtid väntar dessa varelser som ser ut att härstamma från dinosaurierna?

Mot slutet av filmen blir människans närvaro ett riktigt hot, ett övergrepp. Av etiska skäl är scenerna där hajar slaktas arrangerade, men i verkligheten pågår denna slakt dagligen.

Enligt Jacques Perrin, som är känd för sin film om flyttfåglar, föddes idén till Oceans efter en oljekatastrof utanför Frankrikes kust. Oceans skulle bli en engagerande dokumentär med fullständig närvarokänsla. Den filmades med riktiga 35 mm kameror, en teknik som inte var anpassad till undervattensfilm. Ett helt år arbetade teamet bara med att ta fram rätt teknik, berättar Eric Börjeson, en av Sveriges främsta undervattensfotografer, som var med i projektet.

Oceans är ett pedagogiskt magnum opus som borde visas i skolor i hela världen, men samtidigt är det ett storslaget skådespel med djur i huvudrollerna.

 

Zinaida Lindén

Oceans. Regi: Jacques Perrin, Jacques Cluzaud. Manus: Christophe Cheysson, Jacques Cluzaud m.fl. Foto: Simon Christidis, Luc Dreon m.fl. Dokumentär. Frankrike/ Monaco 2009. 104 min.

 

Lämna en kommentar