Vänsterns nya svenska riksdagsröst Silvia Modig ser med sin bakgrund inom bolaget fram emot att få göra Yle-politik. Foto: Jens Finnäs

När Lauri Kivinen i fjol blev vd för Yle ville journalisten Silvia Modig säga upp sig i protest. Efter över 4 500 röster i riskdagsvalet är politikern Silvia Modig nu medlem i förvaltningsrådet med mandat att övervaka samme Kivinen.

– Hinner jag röka?

Med van hand rullar hon en cigarett i trappan på väg ner till riksdagens rökrum. Hon säger att hon borde sluta. Men just nu är det inte riktigt läge. Alltför mycket annat att tänka på som ny riksdagsledamot.

Är det i rökrummet som de verkliga besluten fattas?

– Som rökare får jag ju hoppas på det. Det finns faktiskt en del oväntade rökare bland riksdagens höjdare. Jag har också gått med i riksdagens fotbollslag för att förhoppningsvis få vara med där de informella besluten fattas. Jag är den enda kvinnan i laget.

Det har gått drygt två veckor sedan Siliva Modig blev invald i riksdagen. Hon hade räknat med att vara med och kämpa om andraplatsen på partilistan, men var ändå överraskad över hur många röster hon till slut fick (4 681 stycken) och hur klar marginalen till trean Sirpa Puhakka blev (3 121 röster för Puhakka).

Det gick bra för Vänsterförbundet i Helsingfors. Förutom Sannfinländarna var partiet det enda som gick framåt, tack vare Paavo Arhinmäkis jätteval. Och detta trots att konkurrenten De gröna ställde upp en mycket namnstark lista.

– Jag tror att det var kärnkraften som fällde De gröna. De borde ha lämnat regeringen efter beslutet om utbyggnad. Tyvärr tror jag att vi främst tog röster från partiets vänsterkant och därmed bidrog till att föra dem högerut. För mig finns det ingenting sådant som ett blågrönt alternativ. Att rädda miljön går inte ihop med kapitalismen.

Silvia Modig beklagar att miljöfrågorna fick så litet utrymme i valrörelsen, men förstår samtidigt, med sin journalistiska bakgrund, att medierna fokuserade på Sannfinländarnas uppsving.

– Det här är utan tvekan den största politiska händelsen under min livstid.

Nu delar hon korridor med flera av de sannfinländska ledamöterna.

Pirkko Mattila kände jag till sedan tidigare på grund av  hennes arbete för Röda Korset. Jag kom i kontakt med henne när hon var i Haiti som sjukskötare, vilket inte riktigt fyller den stereotypa bilden av Sannfinländarna. Ideologiskt ligger de långt ifrån mina värderingar, men jag tycker att det är bra att de fört in lite nytt folk i riksdagen.

Som vänstersinnad har hon också vissa förhoppningar på att Sannfinländarna ska backa upp Socialdemokraterna i sociala frågor som grundtryggheten och studiestödet, om det nu blir en regering med de tre stora.

– Då är jag mera orolig för vad som kommer att hända i värdefrågorna.

Privatlivet i fokus

Det var en klassisk vänsterpolitik som förde in Silvia Modig i riksdagen. Hennes slagord inför valet handlade om social rättvisa, kultur och klimat.

Den uppmärksamhet hon fått efter valet har ändå handlat om andra saker. Hon har bland annat fått svara på frågor om sin klädstil, sitt förhållande med ex-porrstjärnan Rakel Lieki och en över tio år gammal rattfylledom.

– Som privatperson skiter jag i vad de skriver om mig, som riksdagsledamot vet jag att sådana här saker lyfts upp och som journalist blir jag förbannad eftersom det borde finnas viktigare saker att skriva om. Å andra sidan kan det vara bra att visa att också riksdagsledamöter gjort misstag som att köra rattfull. I bästa fall kan det inspirera problemungdomar att ta sig vidare.

Fram till årsskiftet var Siliva Modig själv journalist på Yle med programledaruppdrag på både radio och TV i bagaget. Under våren var hon ledig för att fullt ut kunna satsa på politiken.

– Medierna har blivit alltför nöjesinriktade. Journalisterna borde ta reda på vad saker verkligen handlar om i stället för att fokusera på personerna.

Vad borde man skriva om då?

– Miljöfrågorna till exempel. Vi kan inte bara lägga ansvaret att lösa miljöproblemen på individen. Se bara på Helsingfors stad som fortsätter att bygga vägar när vi borde bygga järnvägar för framtiden.

Viktiga beslut

Hyllorna i Silvia Modigs nya kontorsrum gapar ännu tomma. Den första pappershögen som börjat växa på skrivbordet är ansökningar om att få bli hennes riksdagsassistent. Över hundra har visat intresse.

– Det är jättesvårt med så många bra ansökningar. Jag hade gärna anställt någon ung, men samtidigt behöver jag någon med erfarenhet i och med att allt är nytt för mig.

Kunskaper i svenska och intresse för kulturfrågor är måsten för den som vill bli hennes assistent. Det kommer att bli mycket kulturpolitik de närmaste åren för Siliva Modig, som fick plats i kulturutskottet och Yles förvaltningsråd.

– Jag kan tänka mig att Lauri Kivinen [Yles vd] inte är speciellt förtjust över att se mig i förvaltningsrådet.

Hon berättar om hur hon på presskonferensen när Kivinen blev vald till ny vd satt på första bänkraden för att ställa jobbiga frågor om hur Nokia-Siemens Networks, som Kivinen tidigare jobbade för, sålde övervakningsutrustning till regimen i Iran.

– Efter vd-valet gick jag till mina chefer och bad om att få säga upp mig i protest. Men det att man inte delar bolagets direktörs värderingar ansågs inte vara tillräcklig orsak för att få bryta ett anställningskontrakt. Om jag då hade suttit i förvaltningsrådet så tror jag att jag hade kunnat föra fram saker som påverkat valet av vd.

Nu gör hon det och kan se fram emot att få vara med och fatta flera tunga beslut. Efter medieavgiftsfiaskot står Yle de närmast åren inför stora utmaningar i framför allt finansieringsfrågan.

– Man borde börja med att fråga sig vad Yle ska göra och sen se hur mycket det kostar. Inte tvärtom.

Gör Yle i dag det man borde?

– Hur många ungdomsprogram har Yle? Hur mycket gör man för invandrare och pensionärer? Yle har många bra faktaprogram, men borde bli mycket bättre på program för specialgrupper. Det är helt fel att fokusera på tittar- och lyssnarsiffror. Tidigare analyserade man lyssnarprofilen i stället, det vill säga hur stor andel av målgruppen man når, vilket är mycket mera relevant.

 

text&foto: Jens Finnäs

 

Lämna en kommentar