Det är den 6 juni, Sveriges nationaldag och dagen för den årliga släktträffen. Ett sextiotal personer i alla åldrar har infunnit sig i en småländsk trädgård med sjöutsikt. Mormor/farmor som hunnit bli några och åttio inleder vid tvåtiden genom att bjuda alla till fikabordet, som traditionsenligt består av jordgubbstårta, kärleksmums (chokladfyrkanter med kokos), strassburgare (mördegskakor med smält choklad), kolakakor, kanelbullar och så förstås kaffe eller saft.

Det är årets hittills varmaste dag och över 30 grader varmt. De vuxna uppsöker skuggorna för att konversera. Läget i Sverige är gott, högsommar, högkonjunktur och en stark svensk krona. Många har nyligen rest utomlands och kan intyga att de kände sig ovanligt rika på de många resmålen. En man intygar att en stor middag med allt inkluderat var bra mycket billigare i Berlin än den skulle varit i Sverige, en annan berättar om de billiga hotellrumspriserna i Marocko. Någon förtäljer om en kompis som får sin lön i euro och som i kronor minskat sin lön med närmare 30 procent de senaste åren – på grund av den försvagade euron.

Men de flesta diskussioner jag hör är långt ifrån semestervalutaglädjen. Paret som köpt en lantgård och börjat leva bondeliv talar om ytterst små marginaler och en mycket stor arbetsbörda som är svår att kombinera med ett familjeliv. Ett golfproffs har sjunkit på rankingen och har svårt att få in några pengar som 700-rankad. En restaurangägare har just sålt sitt ställe med förlust och har skulder och en tveksamhet över företagarlivet kvar. Skolkuratorn talar om en tilltagande social misär i den lilla smålandskommun där hon verkar. För egen del är hon också osäker på om hon får behålla jobbet. I småländska Gnosjö, som är känt för sitt goda företagarklimat och närmast obefintliga arbetslöshet, får jag veta att ungdomarna numera har svårt att få jobb. Detta eftersom mycket av småindustrin slogs ut i den senaste krisen och jobben inte kommit tillbaka. Ett faktum som oroar ett par föräldrar jag pratar med.

Grundstämningen för framtiden är bekymrad – mer bekymrad än på tidigare släktträffar. Många är stressade och känner sig jagade. Och i en diskussion om Indien där man först berömmer svenskens ekonomiska rationalitet och effektiva arbetssätt och beskriver Indien som korrumperat och fast i ett förlamande och irrationellt kastsystem där korna går på motorvägarna och hindrar trafiken – blir en slutkläm ändå att vi i Sverige kanske blivit för ekonomiskt rationella och effektiva.

De tre grillarna görs i ordning för kvällens köttbit och en del av oron för framtiden dämpas. Det är en fin sommarkväll i Sverige, en minnesvärd nationaldag i ett land med välstånd och välmåga. Men där missnöjet och oron över livssituationen ligger strax under ytan. Återstår bara att se hur detta missnöje kommer att kanaliseras politiskt.

Peter Björkman

är bibliotekarie

 

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.