Joseph Pierces svart komiska animation A Family Portrait var ett av festivalens bästa bidrag och har även vunnit flera priser, bland annat på Stuttgart Festival of Animated Film.

Den 6 augusti ordnade kortfilmsnätverket Future Shorts en filmvisning på Café Mascot på Fjärde linjen i Helsingfors. Future Shorts är ett internationellt nätverk grundat år 2003 som sprider kortfilmer från olika delar för en global publik via internet, visningar och olika evenemang. Visningen på Mascot innehöll filmer, animationer och musikvideor från bland annat Frankrike, England och Ryssland.

Bland höjdpunkterna kan nämnas Radiostan, regisserad av Tomás Sheridan, ett kollage av hopklippta intervjusnuttar med ryssar och medborgare i de centralasiatiska före detta sovjetrepubliker som kantar den långa vägen mellan Moskva och Kirgizistan. Intervju- eller samtalsfragmenten, som behandlar allt från det besvärliga i att leva i en Jurta till de etniska motsättningar som präglar det forna sovjetiska imperiet, avbryts och växlar om varandra i stötar av sprakande radiostörning som illustrerar hopp över långa geografiska avstånd, som då man byter kanal på en gammaldags radio.

Ett annat bidrag som stod ut var A Family Portrait, en brittisk animation av Joseph Pierce där tagningen av ett familjeporträtt urartar då svartsjuka och undertryckta misstankar plötsligt bubblar upp till ytan med förödande konsekvenser.

I övrigt led evenemanget en aning av valet av lokal. Mascot var visserligen väl inrett för filmvisning med en stor duk och flera mindre skärmar, men volymen hade svårt att konkurrera med bakgrundens ljudmatta av klirrande stop och allmänt barstök och upplevelsen stördes även av tekniska problem.

Filmfestivalen Future Shorts One som visningen var en del av kommer även att turnera runt till några av sensommarens festivaler. Future Shorts kortfilmer kommer bland annat att kunna ses på Flow-festivalen den 12–14.8 i Helsingfors och på Jurassic Rock i S:t Michel den 12–13.8.

Otto Ekman

Lämna en kommentar


Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.