I den inte längre så nya regeringens program finns en skrivelse som fått tidningsbranschen att hicka till: förslaget om att belägga tidningsprenumerationer med en mervärdesskatt på 9 procent. Om de stora mediekoncernerna kan tänkas vara oroade över förslaget är de små kulturtidskrifterna livrädda för vad momsens införande skulle få för konsekvenser.

”Kultti, Kultur-, opinions- och vetenskapstidskrifternas förbund, motsätter sig regeringens planer att införa moms på tidningsprenumerationer för kultur – opinions – och vetenskapstidskrifter. Det finländska medielandskapet riskerar att bli fattigare, eftersom de flesta av våra medlemstidningar redan i nuläget kämpar med väldigt små resurser”, säger verksamhetsledare Kitti Suoranta på Kultti.

Kultti säger i en skrivelse till finansministeriet att en momshöjning sannolikt skulle tvinga tidskrifterna att höja prenumerationsavgifterna. Som en konsekvens kan tidskrifterna tappa läsare och ha ett svårare läge att få nya prenumeranter.

”I värsta fall kan en del av tidningarna tvingas sätta lapp på luckan”, befarar Suoranta.

Kitti Suoranta förundrar sig över regeringens iver att beskatta små tidskrifter också mot bakgrunden att det planerade skatteuttaget är marginellt.

Kulturminister Paavo Arhinmäki (Vf) säger att det i regeringskretsar förts diskussioner gällande tidningsmomsen om att göra ett undantag för tidskrifter som ges ut av föreningar eller andra icke-vinstbringande samfund.

”Det är en annan fråga om det är skattetekniskt möjligt att göra ett sådant här undantag och hur man kommer att tolka de tidskrifter som ges ut av ett aktiebolag men ändå inte är vinstbringande”, säger Paavo Arhinmäki.

Kulturminister Arhinmäki slår fast att undervisnings- och kulturministeriet vill trygga de ekonomiska  förutsättningarna för kultur- och opinionstidningarnas utgivning. Det här kan alltså betyda att statsstödet för kulturtidskrifter höjs.

Riksdagen behandlar nästa års budget i mitten av september.

Kulturtidskriften Ny Tid, som ges ut av ett aktiebolag som inte delar ut någon vinst, följer utvecklingen med spänning och trotsig optimism.

Marcus Floman

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.